ŠTRUDLA NA TRADICIONALAN NAČIN

Potrebno je za testo: 5 šolja brašna (šolja 250 ml), 2 kašičice suvog kvasca, 1 kašičica soli, 5 kašika šećera, 2 vanilin šećera, narendana kora limuna, 2 jajeta, 200 g topljenog maslaca, 2 šolje toplog mleka.


Za fil: 8 jabuka, 1 šolja šećera, sok od 1/2 limuna, 2 kašičice cimeta, 1 šolja seckanih oraha, 1 šolja suvog grožđa, 1 kašičica gustina.

Pomešajte u posudi suve sastojke i koru od limuna. Dodajte jaja, ohlađen maslac, lagano sipajte mleko i neprestano mutite mikserom otprilike pet minuta dok testo ne bude glatko. Premažite ga uljem, stavite u drugu posudu, pokrijte i ostavite da nadođe sat vremena. Narendajte jabuke, stavite ih u šerpu, pospite sokom od limuna, dodajte šećer i cimet i kuvajte na tihoj temperaturi desetak minuta. Ubacite orahe i suvo grožđe i kuvajte još pet minuta. Dodajte gustin, pomešajte, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Testo podelite na dva dela i rastanjite ga oklagijom. Polovinu fila premažite preko jednog dela testa, uvijte u štrudlu, stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pokrijte plastičnom folijom. Napravite još jednu štrudlu. Posle sat vremena, premažite ih sa malo mleka i pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta. Po štrudli pospite šećer u prahu.


FANTAZIJA SA PUDINGOM OD VANILE

Potrebno je: 4 jajeta, 6 kašika šećera, 10 kašika brašna, 2 dl ulja, 1 prašak za pecivo, malo seckanih oraha.


Za fil: nekoliko jabuka, 6-10 kašika šećera, 3 pudinga od vanile, 2 šlaga po želji.
Umutite jaja i šećer, dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje i sve zajedno izmiksujte. Pleh podmažite uljem i pospite brašnom, sipajte smesu i pecite na 180 stepeni 15-20 minuta. Jabuke očistite, isecite ih na kolutove ili kocke i kuvajte u zaslađenoj vodi 10-15 minuta, dok ne omekšaju. Skuvane jabuke poređajte preko hladnog kolača. Puding i šećer skuvajte u 1 l vode, po uobičajenom postupku. Vruć puding prelijte preko jabuka i stavite seckane orahe. Kada se ohladi, možete preko da naseckate još oraha ili da kolač filujete šlagom.


JEDNOSTAVAN VOĆNI KOLAČ

Potrebno je: 2 jajeta, 100 g šećera, 1 čaša jogurta, 1/2 čaše ulja, 2 čaše brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 4 jabuke.


Umutite mikserom jaja sa šećerom, zatim lagano dodajte ostale sastojke, osim jabuka. Sipajte smesu u pleh podmazan uljem i posut brašnom i preko rasporedite narendane jabuke. Pecite kolač pola sata u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Potom pospite šećerom i vratite u rernu još 15 minuta. Preko ohlađenog kolača možete da stavite seckane orahe, lešnik, badem ili šećer u prahu.


DOMAĆA LENjA PITA

Potrebno je: 250 g brašna, 250 g margarina, 3 kašike sirćeta, 4-5 jabuka, 50 g suvog grožđa, 1 šolja mlevenih oraha, 150 g šećera, 1 kesica cimeta, šećer u prahu.


Umutite margarin i sirće, dodajte brašno i rukom sve dobro izmešajte. Ostavite testo da prenoći u frižideru. Sutradan ga podelite na dva dela, jedan deo istanjite oklagijom, veličine pleha, pa ga stavite u podmazan pleh. Preko rasporedite fil od rendanih jabuka, oraha, suvog grožđa, šećera i cimeta. Razvucite drugi deo testa, stavite preko fila i izbockajte ga viljuškom. Pecite u rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Kada se kolač ohladi, isecite ga na kocke i pospite preko šećer u prahu.


MAFINI SA SUVIM SMOKVAMA

Potrebno je: 2 jajeta, 100 g šećera, 2 jabuke, 200 g brašna, 80 g mlevenih oraha, 1 čaša jogurta, 6 kašika ulja, 3 kašičice soka od limuna, 1 kašičica cimeta, prstohvat soli, 1 vanilin šećer, 3 kašičice praška za pecivo, 6-7 suvih smokava.


Penasto umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno, orahe i ostale sastojke i izmešajte da se sve dobro sjedini. Smokve prethodno sitno iseckajte, jabuke očistite, jednu izrendajte a drugu sitno iseckajte na kockice. U kalup za mafine stavite papirne korpice, napunite ih smesom i pecite na 180 stepeni 20-25 minuta.