Predjelo od zapečenih paprika

Potrebno je: 4 veće pečene paprike, 2 kašike prezli, čen belog luka, 1/2 veze peršuna, 1-2 kašike maslinovog ulja, so, 2 kašike rendanog parmezana

Pečene paprike oljuštite, očistite od semenki i poređajte u manji i plići nauljen vatrostalni sud. Peršun i beli luk sitno iseckajte i pospite ravnomerno po paprikama. U manjoj činiji pomešajte prezle i parmezan i pospite preko peršuna i belog luka. Poprskajte uljem i pecite desetak minuta u rerni, na 200 stepeni. Pred kraj zapecite ispod grila, da porumeni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jednostavna piletina

Potrebno je: 1 pileće grudi (4-5 filea), 3 čena belog luka, 3 kašike maslaca, 1 jaje, šoljica prezli, 2 kašike seckanog peršuna, kašičica mešavine italijanskih začina, po 1/2 kašičice bibera i soli, 40 g parmezana

Umutite jedno jaje, dodajte otopljeni maslac, izgnječen beli luk i seckani peršun. U drugoj posudi izmešajte prezle, parmezan, mešavinu italijanskih začina, so i biber. Meso isecite po dužini, a zatim svaku polovinu po širini. Dobićete četiri filea. Svaki komad umočite u maslac sa belim lukom, a potom i u mešavinu od prezli i parmezana. Meso složite u posudu za pečenje i prelijte ostatkom maslaca. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, 20--30 minuta, dok piletina ne dobije hrskavu koricu. Poslužite je toplu, uz pirinač ili pečeni krompir.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Patlidžan sa šmekom Sicilije

Potrebno je: 1 kg patlidžana, 200 g polutvrdog sira (može kačkavalj), so, mleveni biber, univerzalni začin. Za sos: 100 ml maslinovog ulja, 1 kg paradajza, 3 čena belog luka, bosiljak, origano, šećer, kašika univerzalnog začina. Za posipanje: 2 kašike parmezana

Patlidžan operite, uzdužno isecite na deblje šnite, vrhom noža zasecite, u obliku mrežice, mesni deo ovog povrća, pa stavite u slanu kipuću vodu i kuvajte oko 5 minuta. Šnite kuvajte posebno, ne sve odjednom. Skuvan patlidžan izvadite na upijajući papir, ocedite i ohladite. Paradajz operite, kratko uronite u ključalu vodu, ogulite, očistite od semenki i isecite na kockice. Na maslinovom ulju kratko propržite čenove belog luka koje ste uzdužno prepolovili. Izvadite ih, dodajte pripremljen paradajz i pospite bosiljkom, origanom, biberom i univerzalnim začinom. Šećer dodajte samo u slučaju da je paradajz kiselkast, pa dinstajte 15 minuta. Narendajte sir po površini ohlađenih šnita patlidžana, pobiberite ih, preklopite i složite u nauljenu vatrostalnu posudu, prelijte sosom od paradajza i pospite narendanim parmezanom. Pecite 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ovo toplo predjelo možete da služite uz bruskete.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Mafini od spanaća i sira

Potrebno je za testo: 2 kašike maslinovog ulja, kašičica soli, 1/2 kesice praška za pecivo, 60 g pšeničnog oštrog brašna, kašika iseckanog vlašca, 3 jajeta, 300 g svežeg sira, 150 g svežeg spanaća, 40 g pinjola, kašičica univerzalnog začina, 50 g narendanog parmezana

Spanać operite, isecite na rezance, posolite i ostavite da odstoji desetak minuta. Žumanca i maslinovo ulje izmešajte mikserom, dodajte iseckane pinjole, parmezan, univerzalni začin, vlašac, dobro oceđen svež kravlji sir (penasto umućen) i oceđeni spanać. Sve dobro izmešajte, dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i čvrst sneg od belanaca. Dve-tri kašike ove smese stavite u namašćen kalup za mafine i pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite ih iz kalupa i poslužite tople uz salatu po želji.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pasta od povrća

Potrebno je: 1 kg tikvica, 400 g testenina po želji, 400 g čeri paradajza, 10 g svežeg bosiljka, 3 kašike maslinovog ulja, 3-4 čena belog luka, so, biber, 100 g parmezana

Skuvajte testeninu al dente, odnosno dva minuta kraće nego što piše u uputstvu. Dok se ona kuva, u tiganju zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja. Na ulju pržite tikvice iseckane na komadiće, oko pet minuta, pa ih prebacite u činiju. U isti tiganj ubacite drugu kašiku maslinovog ulja, a zatim i opran, očišćen i prepolovljen čeri paradajz, pa pržite oko tri minuta. Dodajte naseckan beli luk i pržite oko minut. Sada stavite i preostalu, treću kašiku maslinovog ulja, skuvanu testeninu, pržene tikvice i narendan sir. Sve dobro promešajte, posolite, pobiberite, a potom pospite naseckanim bosiljkom. Servirajte uz sezonsku salatu.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Toskanska skarpača

Potrebno je : 300 g mladih zelenih tikvica, 2 mlada luka, 2 jajeta, 4 kašike brašna, 75 ml mleka, čen belog luka, so, biber, maslinovo ulje, 4 kašike narendanog parmezana

Tikvice isecite na tanke kolutove, posolite i ostavite dvadesetak minuta u cediljki. Osušite ih kuhinjskom papiru. Ručnom mutilicom umutite jaja s brašnom, pa dodajte mleko razređeno sa toliko vode da dobijete 125 ml tečnosti. U tečno testo umešajte tikvice, na tanke kolutove isečen luk, usitnjeni beli luk i parmezan. Posolite i pobiberite. Smesu istresite u nauljen okrugli kalup prečnika 20 cm. Neka visina testa bude do 1 cm. Poprskajte uljem po površini i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Pecite oko 20 minuta, dok ne porumeni. Neposredno pre konzumiranja pospite po površini listiće parmezana.