Caciki salata

Potrebno je: 500 g kisele pavlake, 2 sveža krastavca, 4 čena belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, so, sitno seckana mirođija, sirće ili sok od limuna po ukusu

Krastavce operite, oljuštite, izrendajte ili sitno naseckajte, posolite i stavite u cediljku da se odstrani višak vode. Pomešajte pavlaku sa krastavcima i sitno narendanim belim lukom, dodajte maslinovo ulje, još malo soli, mirođiju, sirće ili limunov sok, pa sve promešajte. Caciki odlično ide uz svaku vrstu mesa, posebno uz giros.

* * * * * * * * * * *


Jagnjeći kleftiko

Potrebno je: 1 kg svežeg jagnjećeg buta, 1 veća glavica crvenog luka, 3-4 čena belog luka, 1 kašika maslinovog ulja, malo ruzmarina i žalfije, so i biber po ukusu, limun isečen na kriške ili kolutove, 4-5 crvenih krompira, 1/2 čaše vode ili suvog belog vina

Dan ranije pripremite jagnjetinu tako što ćete nožem napraviti manje rupice u mesu, ubacite seckani beli luk, dobro ga začinite i premažite maslinovim uljem. Pokrijte folijom i stavite u frižider. Sutradan zagrejte rernu na 250 stepeni. Keramičku ili drugu dublju posudu obložite većim papirom za pečenje, podmažite uljem, stavite jagnjetinu, poprskajte je malo uljem, prelijte vinom ili vodom, preklopite papirom i pecite najmanje dva sata. Nakon toga otvorite papir, poređajte oko mesa začinjen krompir isečen ka kriške, limun i crveni luk na kolutove, ako je potrebno dolijte još vode. Zatvorite papir i pecite otprilike sat vremena. U kleftiko možete dodati drugo povrće po želji i feta sir.


* * * * * * * * * * *

Musaka sa plavim patlidžanom


Potrebno je: 4 plava patlidžana srednje veličine, maslinovo ulje

Fil od mesa: 500 g junećeg mlevenog mesa, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 250 ml pasiranog paradajza, kašičica šećera, kockica goveđe supe rastvorena u pola čaše vode, so, mleveni biber, maslinovo ulje

Bešamel sos: 600 ml mleka, 70 g maslaca, 70 g brašna, 2 žumanca, 100 g rendanog parmezana, so, mleveni biber


Dobro operite patlidžan, isecite ga na tanke listove ili kolutove, posolite i ostavite da se ocedi. Zatim ga kratko propržite na ulju sa obe strane i pripremite fil od mesa. U šerpu stavite maslinovo ulje, dodajte seckani crni i beli luk, pasirani paradajz, a potom i meso i sve promešajte. Nalijte vodu sa rastvorenom kockicom goveđe supe, stavite biber, so, šećer i lovorov list. Kad proključa smanjite temperaturu i kuvajte dok tečnost ne ispari.

Za bešamel sos otopite maslac na laganoj temperaturi, dodajte polako brašno i mešajte. Nalijte toplo mleko i nastavite da mešate da se ne bi stvorile grudvice. Sklonite sa šporeta, dodajte biber, so, žumanca i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. U to stavite i rendani parmezan, pa ređajte musaku. U pleh stavite prvo red patlidžana, red mesa, bešamel sos, pa opet patlidžan, meso i na kraju sve zalijte bešamelom. Musaku pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok korica ne bude zlatne boje. Da bi se musaka lepo isekla potrebno je da se pre posluženja malo prohladi.

* * * * * * * * * * *

Sarme u vinovoj lozi

Potrebno je: sveži listovi vinove loze, 250 g pirinča, 2 glavice crnog luka, sok od limuna, 30 g maslaca, 2 dl vode, šećer, ulje, 1/2 kašičice sode bikarbone, biljni začin, mlevena crvena paprika, so


Propržite na ulju sitno seckani crni luk, kad porumeni dodajte pirinač, 2 dl vode, biljni začin, šećer, so i papriku. Dobro promešajte, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Sipajte vodu u posudu, dodajte so i sodu bikarbonu i stavite na šporet da provri. Listove vinove loze spuštajte na kratko u vrelu vodu a zatim ih odmah procedite i stavite u hladnu vodu. Na svaki list stavite malo fila i pažljivo zavijte sarmice. Dno šerpe obložite vinovom lozom, poređajte sarmice, prelijte sokom od limuna, rastopljenim maslacem i vrućom vodom. Kuvajte poklopljeno na tihoj temepraturi oko 40 minuta. Pred kraj, skinite poklopac sa šerpe kako bi isparila tečnost.

* * * * * * * * * * *

Pita sa spanaćem i fetom

Potrebno je: 500 g tankih kora za pitu, 500 g očišćenog spanaća, 125 g putera, 300 g feta sira, 3 jajeta, so, beli luk, bosiljak, ruzmarin


Na puteru( 25 g) izdinstajte sitno naseckan spanać začinjen po ukusu. Kada se malo prohladi, dodajte jaja i sir i dobro promešajte. Rastopite ostatak putera, podmažite pleh i ređajte pitu. Svaki red premažite rastopljenim puterom, na svaku treću koru stavite fil dok ne utrošite sav materijal. Isecite pitu, prelijte sa malo butera a ako vam je ostalo još fila stavite i preko. Pecite pitu na 200 stepeni dok ne porumeni. Ako volite da bude hrskava, nemojte je prekriti vlažnom krpom posle pečenja.

* * * * * * * * * * *

Sočna piletina iz rerne

Potrebno je: nekoliko pilećih bataka( može karabatak, krilca...), 1 veća šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 šoljica pirinča, malo maslinki, so, biber, peršun, 1 kašika ulja


Iseckani crni luk i narendanu šargarepu propržite na ulju u dubljoj posudi. Dodajte pirinač, dobro promešajte i poređaje začinjeno meso. Sipajte mlaku vodu tek toliko da ogrezne pirinač. Zatim stavite u rernu i pecite 30-40 minuta na 220 stepeni. Proveravajte da li ima dovoljno tečnosti i pred kraj stavite maslinke. Jelo je gotovo kada meso porumeni a voda ispari iz posude.

* * * * * * * * * * *

Prženi losos

Potrebno je: 2 parčeta lososa, sveža paprika, crveni luk, beli luk( može i u prahu), čeri paradajz, zelena salata, feta sir, malo ulja, so, biljni začin, origano


Dobro začinite losos( so, biljni začin, beli luk) i ispržite ga na ulju dok ne porumeni s obe strane. Zatim naseckajte povrće, poređajte ga u tanjir, stavite preko losos, feta sir na kockice, prelijte maslinovim uljem i pospite sa malo origana.