Nemojte brzo da jedete, već što sporije jer ćete tako više uživati u hrani. Da biste osetili njene različite ukuse, konzumiranje obroka bi trebalo da traje pola časa, pa i ceo sat. Prema hrani treba da se ponašate kao prema prirodi, odnosno da zapazite sve boje, ukuse i arome, ističu nutricionisti.

Na ovaj način izbegavajte i momenat prejedanja, jer je 20 minuta potrebno da signal sitosti stigne do mozga. Prebrzo unošenje hrane može da dovede i do problema u organima za varenje, bolova u želucu, glavobolje.

Da biste usporeno jeli, sa obrokom treba početi pre nego što postanete mnogo gladni. Tri glavna i dva međuobroka treba da rasporedite kako vama odgovara, pa se tako neće javljati nepodnošljiva glad. Između zalogaja obavezno spustite escajg i polako sažvaćite hranu. Tek kada zalogaj progutate ponovo uzmite pribor za jelo. Na taj način usporavate obedovanje, a smanjujete i nakupljeni stres. I na kraju, dok jedete treba da se usredsredite samo na hranu.