Sirup

Potrebno je: 3 kg malina, 2 litra vode, šećer (oko 4 kg), 3 kesice limuntusa (30 g)

Maline operite, dobro ocedite, stavite u posudu, izgnječite ih pasirkom za paradajz i meko voće, dodajte 3 kesice limuntusa i hladnu vodu. Ostavite da odstoji 24 časa, pa stavite na vatru da provri. Dok je masa topla procedite je kroz plastično sito. Na svaki dobijeni litar tečnosti ubacite 1 kg šećera. Stavite na ringlu i kad provri kuvajte 3-4 minuta. Penu na vrhu skinite i sirup sipajte u zagrejane staklene flaše prethodno oprane i sterilisane u rerni na 100 stepeni 20 minuta. Zatvorite flaše, pokrijte ih stolnjakom i ostavite da se ohlade.

* * * * * * * * * * * * *

Pekmez sa aromom kokosa

Potrebno je: 500 g malina, 250 g šećera, džemfiks, kesica limuntusa, 4 kašike likera od kokosa


Maline u šerpi pomešajte sa šećerom i džemfiksom. Ostavite da odstoji 15 minuta. Dodajte kokos i, mešajući, pustite da se 3 minuta kuva. Umešajte limuntus i liker. Pekmez skinite sa vatre, odmah sipajte u vrele tegle i zatvorite, pa 5 minuta držite okrenute naopako. Ispravite ih i ostavite da se ohlade.

* * * * * * * * * * * * *

Džem

Potrebno je: 1 kg malina, 500 g šećera

Maline operite, pa ostavite nekoliko minuta da se ocede i prosuše. Preručite ih u šerpu i stavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Maline će početi da se krčkaju i otpustiće svoj sok. Od trenutka ključanja, dodajte šećer, pa kuvajte stalno mešajući. Malo smanjite temperaturu, da džem ne bi zagoreo. Posle 10-20 minuta, u zavisnosti od vaše ringle, džem će postići odgovarajuću gustinu. Nakon 10 minuta kuvanja izvadite kašiku džema, sačekajte da se prohladi pa proverite da li gustina odgovara. Ako odgovara, sklonite sa ringle. U međuvremenu sterilišite tegle, pa u njih sipajte još topao džem. Dobro zatvorite, tegle umotajte u debelo ćebe i ostavite da se tako ohlade, na dnevnoj temperaturi.