MEDNA KRILCA NA ŽARU


Potrebno je:

- 1 kg pilećih krilaca

Za marinadu:

- so

- biljni začin

- ljuta tucana paprika

- maslinovo ulje

- med

- sirće (bilo koje ili limunov sok)

- malo ruzmarina po želji

Oprana krilca stavite u vanglu, dobro ih uvaljajte u pripremljenu marinadu i ostavite da prenoće u frižideru. Sutradan pecite krilca na roštilju, na umerenoj temperaturi, kako ne bi izgorela. Pecite ih duže uz povremeno okretanje na žaru. Služite ih uz svežu salatu i pomrfit ili krompir.



DOMAĆA ČORBA


Potrebno je:

- 1 manji pileći file

- malo šargarepe

- peršun

- list celera

- 1 glavica crnog luka

- 1 jaje

- 2 kašike brašna

- so, biber

- biljni začin

Iseckajte na kockice meso i šargarepu, luk očistite (ali ga ostavite u komadu) i sve zajedno kuvajte u 1,5 l vode. Kad se skuva izvadite luk, dolijte malo vode, onoliko koliko je isparilo. Odvojite u manju činiju kutlaču tečnosti iz čorbe, prohladite je, pa u to razmutite dve kašike brašna. Sipajte polako u čorbu, uz mešanje, i ostavite još malo da se kuva. Posolite, pobiberite i dodajte biljni začin po ukusu.

Skinite sa ringle, ubacite seckani peršun, list celera i ostavite da se malo prohladi. Odvojeno umutite jaje viljuškom, da malo zapeni, pa ulijte polako kutlaču čorbice i mešajte da se sjedini. Dodajte u šerpu, uz neprestano mešanje. Poklopite da malo odstoji i potom poslužite čorbu.

*****


SA PIRINČEM I KARIJEM


Potrebno je:

- 300 g pilećeg belog mesa

- 2 kašike maslaca

- 2 kašike brašna

- 1 dl pavlake za kuvanje

- 1 kašičica karija

- so, biber

- biljni začin

- po potrebi malo mleka

- seckani list peršuna

- pirinač


Iseckajte belo meso na kocke i uvaljajte u brašno. U tiganju blago zagrejte maslac i ispržite piletinu na umerenoj temperaturi da porumeni. Dodajte pavlaku, promešajte i kuvajte nekoliko minuta da bude gusto kao sos. Ukoliko je suviše gusto, stavite malo mleka. Dodajte kari, so, biber i biljni začin. Kuvajte nekoliko minuta i sklonite sa ringle, pospite peršunom i služite uz bareni pirinač i svežu salatu.

*****


ŠARENA SALATA


Potrebno je:

- 200-300 g pilećeg belog mesa

- 1 krastavac

- kukuruz šećerac po potrebi

- 200-300 g majoneza

- malo peršuna

- so


Piletinu skuvajte pa iseckajte na kockice. Krastavac očistite i isecite na tanke šnite, a kukuruz dobro ocedite od vode. Sve zajedno sa mesom stavite u dublju činiju, dodajte soli po potrebi, majonez i lagano pomešajte. Salatu možete da dekorišete listom peršuna ili svežim povrćem.


*****

PEČENA U RERNI


Potrebno je:

- 1,5 kg krompira

- sveže pile

- so

- biljni začin

- ulje


Pre nego što pile stavite u rernu da se peče sa krompirom, skuvajte ga malo u vodi i napravite domaću supu. Krompir oljuštite i isecite na kriške a piletinu posolite i začinite biljnim začinom. Podmažite pleh uljem, poređajte seckan i začinjen krompir i stavite u zagrejanu rernu da se peče. Posle dvadesetak minuta stavite preko krompira pile. Kada se meso ispeče s jedne strane, okrenite ga na drugu. Jelo je gotovo kada i meso i krompir dobro porumene.

*****


PAPRIKAŠ SA BATACIMA


Potrebno je:

- nekoliko pilećih bataka

- 1/2 kg krompira

- 1 dl ulja

- 1 šargarepa

- 2 glavice crnog luka

- 1 paprika

- aleva paprika

- peršunov list

- biber, so


Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk, šargarepu na kolutove, seckanu papriku i meso i posolite po ukusu. Kada malo porumeni, sipajte pola čaše vode i dinstajte uz povremeno dolivanje vode. Kada su bataci upola skuvani dodajte malo aleve paprike, očišćen i na kocke isečen krompir, nalijte pola litre vode i sve zajedno kuvajte dok ne bude gotovo. Kuvani paprikaš skinite sa ringle, ubacite pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo bibera.


*****


ROLOVANO MESO


Potrebno je:

- 1 kg pilećeg filea

- 300 g kačkavalja

- 2 jajeta

- maslinke po potrebi

- malo ajvara

- prezle

- brašno

- biljni začin

- so, biber

- ulje


Pileći file isecite na tanje ali veće komade. Zatim ih izlupajte preko providne folije i ostavite da odstoje pola sata u smesi od ulja i začina. Preko piletine stavite malo ajvara, poređajte kačkavalj, seckane maslinke i urolajte. Zakačite čačkalicama da se meso ne bi odmotalo. Pileće rolnice uvaljajte najpre u brašno, pa u jaja umućena sa malo vode i brašna, na kraju u prezle i pržite ih u tiganju na vrelom ulju. Rolovanu piletinu možete da služite uz bareni ili prženi krompir i svežu salatu.