PITA ZA SVA ČULA


Potrebno je:

- 500 g kora za pitu

- 300 g grožđa po izboru

- 200 ml ulja

- 300 g šećera

- 2 kesice vanilin šećera

Pleh za pečenje pospite sa malo ulja, stavite koru, na nju opet malo ulja i šećera. Tako isto i na drugu, a na treću stavite pomešan običan i vanilin šećer sa grožđem. Postupak ponavljajte dok ima kora, vodeći računa da pitu završite samo sa jednom korom. Pecite je u rerni na 200 stepeni, 15 minuta. Pre služenja bogato pospite prah šećerom.



SOČNI JESENjI MAFINI


Potrebno je:

- 2 jajeta

- 200 g šećera

- 250 g kisele pavlake

- 100 ml ulja

- 270 g brašna

- 2 kašičice praška za pecivo

- limunova korica

- so

- 100 g sitnog grožđa


Jaja, šećer i kiselu pavlaku umutite i sjedinite mikserom, pa u tankom mlazu dodajte ulje. Posebno pomešajte brašno, prašak za pecivo, narendanu koru limuna i malo soli, pa ove sastojke varjačom lagano umešajte u smesu sa jajima. Na kraju dodajte bobice grožđa. Smesu sipajte u kalup za mafine i pecite na 180 stepeni 20 minuta, dok ne dobiju lepu žućkastu boju. Da bi bili još ukusniji, pre služenja možete da ih pospete cimetom i prah šećerom.

*****


STARINSKI KOLAČ PUN AROME


Potrebno je:

- 500 g sitnog mirisnog crnog grožđa

- 400 g brašna

- 150 g smeđeg šećera

- 25 g svežeg kvasca ili kesica suvog

- ulje, prstohvat soli

- oko 300 ml mlake vode


Rastopite kvasac u čaši mlake vode. Pomešajte brašno sa 3 kašike šećera, dodajte so i rastopljen kvasac. Zamesite sve sastojke, po potrebi dodajući toliko vode da dobijete mekano, glatko i elastično testo. Testo prebacite na pobrašnjenu dasku i mesite oko 10 minuta, pa ga ostavite da se diže pokriveno oko 1,5 sat. Operite i osušite zrna grožđa. Kada testo naraste odvojite 2/3, rastanjite ga prstima na podmazanom pek-papiru u plehu za pečenje, preko rasporedite 2/3 grožđa i pospite preostalim šećerom (odvojite 2 kašike za posipanje). Rastanjite i preostalu trećinu testa i njome prekrijte grožđe. Preklopite malo donju ivicu preko gornje i stisnite prstima, da grožđe prilikom pečenja ne bi curelo. Pospite malo ulja po površini, rasporedite preostalo grožđe i šećer. Kolač pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, čekajući da lepo porumeni odozgo.

*****


TORTA PREKRIVENA PURPURNIM ŽELEOM


Potrebno je za koru:

- 3 jajeta

- 3 kašike šećera

- 3 kašike hladne vode

- 3 ravne kašike brašna

- 1/2 praška za pecivo

Za krem:

- 2 praška za puding

- 5 kašika šećera

- 650 ml mleka

- 100 g putera ili margarina

Za žele:

- 2 crvena preliva za torte

- 4 kašike šećera

- 500 ml vode

- oko 500 g crnog grožđa


Prvo pripremite krem. U malo hladnog mleka razmutite prašak za puding uz dodatak šećera, a ostatak mleka stavite da se greje. Skuvajte puding uz stalno mešanje. Kada se ohladi dodajte penasto umućen margarin ili puter. Za pripremu kore prvo umutite čvrst sneg od belanaca uz dodatak šećera. Potom dodajte hladnu vodu i žumanca, a na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo. Smesu pecite 10-ak minuta na 200 stepeni u okruglom ili četvrtastom plehu. Ispečenu koru ostavite da se ohladi u plehu. Bobice očistite od peteljki, pa ih sa kašikom šećera i 100 ml vode minut-dva prokuvajte, tek da omekšaju. Ocedite ih i stavite da se hlade, a tečnost od kuvanja grožđa sačuvajte za pripremu želea. Premažite koru u plehu kremom, a preko poslažite ohlađene bobice grožđa i prelijte crvenim želeom. Za pripremu želea pomešajte kesice crvenog preliva za torte sa 3 kašike šećera, pa ih otopite u 400 ml hladne vode. Tome dodajte sačuvanu tečnost od kuvanja zrna grožđa. Mešavinu zagrevajte uz mešanje sve do ključanja. Sklonite sa vatre, pričekajte minut da se malo ohladi, pa prelijte preko grožđa.



*****


BELI SLATKIŠ BEZ PREMCA


Potrebno je za koru:

- 200 g brašna + malo za kalup

- 100-130 g šećera po želji

- 100 g putera + malo za kalup

- 3 jajeta

- 100 ml mleka

- 1/2 kesice praška za pecivo

- limun

Za krem:

- 300 ml mleka

- 40 g gustina

- 2 žumanca

- 100-150 g šećera u prahu

- 100-150 g putera

- 400 g bobica belog grožđa

Za preliv:

- 250 ml soka od jabuke ili zove

- kašičica šećera

- 100 g slatke pavlake za šlag

- kesica svetlog preliva


Sa šećerom umutite puter omekšao na sobnoj temperaturi, dodajte žumanca i nastavite da mutite dok se šećer potpuno ne rastopi. Belanca mutite posebno dok se ne pretvore u sneg. Potom u smesu sa žumancima postupno dodajte sok od limuna, mleko, brašno sa praškom za pecivo i sneg od belanaca. Testo sipajte u namašćen i brašnom posut kalup i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Pečeno izvadite i ostavite da se hladi, a za to vreme pripremite krem. U malo mleka razmutite gustin, žumanca i šećer, a ostale sastojke stavite da se kuvaju. Kada prokuva stavite smesu sa gustinom i nastavite da kuvate dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi mešajući da se na površini ne stvori korica. U hladan krem polako stavljajte komadiće putera, stalno muteći mikserom. Potom koru navlažite mlekom, premažite kremom i poravnajte. Odozgo poređajte bobice grožđa i stavite u frižider dok ne napravite preliv. Za preliv sadržaj kesice pomešajte sa šećerom, dodajte sok po želji i neprestano na šporetu mešajte. Kada prokuva sklonite sa vatre i ostavite nekoliko minuta da se hladi. Bobice na torti premažite četkicom sa malo preliva, a zatim celu površinu prelivajte lagano kašičicom. Tortu možete da ukrasite šlagom.