Krem-supa sa prazilukom

Potrebno je: 2 krompira, 800 g praziluka, 1 l povrtnog bujona, 20 g maslaca, 3 kašike maslinovog ulja, kesica šafrana u prahu (0,125 g), so, biber, 4 kriške hleba

Očišćen praziluk isecite na tanke kolutove, a opran krompir na kockice, pa ih stavite na zagrejano ulje i maslac i dinstajte. Dodajte vruć bujon (može i samo topla voda), pa šafran otopljen u kašici tople vode, posolite i kuvajte poklopljeno 20 minuta. Skuvano povrće izmiksajte, posolite i pobiberite po ukusu. Supu služite toplu uz krutone, odnosno kockice proprženog hleba.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Marokanska pita

Potrebno je: 2 pileća bataka, pileće grudi, 5 komada crnog luka, 6 kora za pite, 4 jajeta, 100 g margarina, 4 kašike ulja, 200 g očišćenih badema, po kašičica cimeta, šafrana i đumbira u prahu, korijander

Stavite batake i belo meso da se kuvaju u slanoj vodi i dodajte začine po želji. Skuvano meso izvadite, ostavite da se ohladi, uklonite kosti, usitnite ga i ostavite sa strane. Dok se kuva piletina, očistite i isecite luk na tanke klutove, ubacite ga u veći tiganj, ulijte ulje i dinstajte na laganoj vatri. Dodajte đumbir, biber, cimet, so, pa nastavite da kuvate i dolivate malo vode.


Čim luk omekša, spojite ga sa piletinom i ostavite da se ohladi. U manjoj posudi umutite jaja, dodajte korijander, posolite i pobiberite. Smesu prelijte preko mesa i luka. U manjem tiganju propržite bademe i usitnite ih. U pleh za pečenje stavite dve kore za pitu, po tome razmažite margarin, rasporedite smesu od mesa i pospite bademima. Tako radite sve dok ne potrošite sve sastojke. Vrh mora da bude prekriven bademima. Pitu pecite 50 minuta na 180 stepeni.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *


Losos u sosu

Potrebno je: 4 fileta lososa, 2 šargarepe, 2,5 dl nemasne pavlake za kuvanje, na vrh noža šafrana, kašičica timijana ili ruzmarina, so, biber



Očišćene šargarepe isecite na kolutove. U pavlaku umešajte šafran i timijan, odnosno ruzmarin. U podmazan pleh stavite šargarepu, na to filete lososa, posolite i pobiberite. Prelijte začinjenom pavlakom i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 15 minuta. Služite uz pirinač.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Slani keks sa sirom

Potrebno je: 100 g brašna, 100 g krem-sira ili rikote, 40 g maslaca, 2 kašike narendanog parmezana, žumance, 1/2 kesice šafrana, so, biber


Prosejte brašno u činiju, dodajte svež sir, parmezan, maslac otopljen na sobnoj temperaturi, žumance, šafran rastopljen u kašici mlake vode, so i biber. Sve izmešajte da dobijete glatko testo. Umotajte ga u providnu foluju, stavite u frižider na pola sata, potom ga razvaljajte na 5 mm debljine na pobrašnjenoj podlozi, isecite na oblike po želji i izbockajte viljuškom. Keks poređajte u pleh obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 12-13 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Služite ohlađen.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pasta sa šampinjonima

Potrebno je: 350 g testenine (pene), 250 g šampinjona, manja glavica luka, kesica šafrana u prahu, oko 1 dl sveže slatke pavlake, maslinovo ulje, so, biber


Očišćen luk sitno naseckajte, a šampinjone narežite na listiće. U veću šerpu ulijte vodu za testeninu i stavite da se kuva. U tiganju zagrejte 3-4 kašike maslinovog ulja i na njemu prvo propržite luk, pa dodajte šampinjone i dinstajte 5-10 minuta dok ne omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte još nekoliko minuta i sklonite s ringle. Skuvajte testeninu u kipućoj posoljenoj vodi. Kuvajte nekoliko minuta kraće nego što piše na pakovanju. Ocedite je (sačuvajte deo vode u kojoj se kuvala) i dodajte u tiganj sa šampinjonima. Vratite na ringlu. Dodajte kašiku vode u kojoj se kuvala testenina, a u kojoj ste prethodno rastopili šafran. Ulijte slatku pavlaku i kuvajte sve zajedno, mešajući na srednje jakoj vatri minut-dva, dolivajući po potrebi još malo vode, sve dok se testenina ne skuva. Pastu služite posutu sitno naseckanim listom peršuna i narendanim parmezanom.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sočni pileći odresci

Potrebno je: 2 kašike maslinovog ulja, 500 g pilećih grudi, 2 ljutike (ili 2 crna luka), čen belog luka, 120 ml belog vina, 360 ml pilećeg bujona, 1/4 kašičice šafrana, 120 ml pavlake za kuvanje, so, biber, naseckan peršun


Oprano i posušeno meso isecite na manje odreske, pa ih posolite i pobiberite. U tiganju zagrejte ulje i propržite meso sa obe strane po 2-3 minuta, dok ne porumeni, pa ga prebacite na tanjir i držite na toplom dok kuvate sos. Na masnoću na kojoj se pržilo meso stavite ljutiku isečenu na kolutove i usitnjeni beli luk. Sve dinstajte, pa zalijte vinom. Kuvajte dok vino gotovo potpuno ne ispari. Ulijte bujon, dodajte šafran i kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. Na kraju dodajte pavlaku, so, biber, i kuvajte još minut, pa sklonite sa vatre. Meso prelijte sosom i sve pospite naseckanim peršunom. Servirajte uz pirinač, testeninu ili pire krompir.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Milanski rižoto

Potrebno je: 400 g pirinča, glavica crnog luka, 100 g maslaca, 2 kocke kokošje supe, 2 kašičice suvog biljnog začina, 150 ml vina, kašičica šafrana u prahu, 50 g narendanog parmezana


U 1,5 l ključale vode stavite kocke za supu. Kuvajte pet minuta. Na ugrejanom maslacu kratko propržite iseckani luk i lagano ga dinstajte, dolivajući supu. Stavite i opran pirinač, kratko ga propržite i dinstajte, neprekidno mešajući, postepeno dodajući vruću supu. Pred kraj dinstanja ulijte vino, ubacite suvi začin, šafran, a na kraju parmezan.