Orijentalna sa ukusom kokosa

Potrebno je: 300 g pilećih bataka bez kostiju i kože, , praziluk, 400 g cvetića brokolija, 200 g šampinjona, 2 čena belog luka, 3 kašike kokosovog ulja, 1/3 kašičice kajenske paprike, 1/2 kašičice đumbira u prahu, 250 ml kokosovog mleka, so, biber

Sitno isecite batak i propržite kratko, pa dodajte iseckan praziluk, beli luk i šampinjone izrezane na listiće. Ulijte vodu i kuvajte nekoliko minuta da povrće omekša. Pred kraj dodajte začine, cvetiće brokolija i kokosovo mleko, pa kuvajte još tri minuta da brokoli omekša.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Od spanaća i praziluka

Potrebno je: veza mladog luka (3-4 struka), praziluk (oko 120 g), krompir (oko 200 g), 500 g spanaća, 2 kocke povrtne supe, so, biber, 150 g kisele pavlake, ulje ili puter

Prodinstajte seckani luk na ulju ili puteru, dodajte seckan praziluk i oljušten krompir isečen na kockice. Dolijte malo vode i poklopljeno dinstajte nekoliko minuta, povremeno mešajući. Nalijte vodom u kojoj ste otopili kocke i kuvajte sve dok krompir ne omekša. Dodajte očišćen i opran spanać, pa ostavite da vri nekoliko minuta na tihoj vatri. Izmutite štapnim mikserom, umešajte kiselu pavlaku i vratite na ringlu da se malo zagreje, ali ne i da provri.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Pivska

Potrebno je: supena kašika maslinovog ulja, 2 glavice luka, so, biber, 2 čena belog luka, boca piva (330 ml), 200 ml bujona, 70 g brašna, 250 ml mleka, 150 g isitnjenog čedar sira za posipanje, krutoni, vlašac, pečena slanina

Zagrejte ulje, dodajte luk sa malo soli i bibera i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte i isitnjen beli luk, pa dinstajte jedan minut dok ne pusti miris. Ulijte pivo i sačekajte da proključa. Smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta, dok luk ne postane potpuno mek. Skinite sa ringle. Dodajte pola bujona i mešavinu piva u blender, mešajte dok se sve ne sjedini. Odvojeno umešajte brašno sa ostatkom bujona. Kuvajte dok se ne zgusne. Vratite mešavinu iz blendera na ringlu i mešajte dok ne proključa. Ulijte mleko i još pobiberite. Kad skinete sa ringle postepeno dodajte sir dok se sav ne rastopi. Pospite krutonima i poslužite sa pečenom slaninom i sitno seckanim vlašcem.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Kremasta sa jogurtom

Potrebno je: glavica luka, 1/2 tikvice, 2 šargarepe, 4 šampinjona, kašika mešavine začina, 100 g testenina, oko 1,2 l vode, so, biber, kokošja kocka za supu, malo maslinovog ulja, 150 ml jogurta, žumance

Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan luk, tikvicu i isečene šampinjone. Dodajte isečenu šargarepu. Začinite suvim biljnim začinom, pa kratko dinstajte. Sipajte vodu, dodajte kocku za supu, pa kuvajte desetak minuta. Zatim dodajte i testeninu i kuvajte još 10 minuta. Umutite jogurt i žumance, sipajte malo tečnosti iz šerpe, pa uz neprestano mešanje ulivajte smesu u čorbu. Krčkajte još dva-tri minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.