CRNO-BELI ROLAT


Potrebno je za koru:

- 6 jaja

- 6 kašika šećera

- 5 kašika oštrog brašna

- 4 kašike kakaa

- 1/2 praška za pecivo

- 1 dl ulja

Za fil:

- 500 g kesten pirea

- 100-150 g šećera u prahu

- 1 kašika ekstrakta ruma

- 150 g margarina

Umutite belanca u čvrst sneg, dodavajući kašiku po kašiku šećera. Zatim žumanca i belanca pomešajte špatulom, pa dodajte i ostale sastojke za koru. Veći pleh obložite papirom za pečenje, stavite smesu i pecite otprilike 20 minuta na 180 stepeni. Ohlađenu koru umotajte zajedno sa pek-papirom u rolat i ostavite da odstoji dok pripremiae fil. Umutite penasto margarin i šećer u prahu, dodajte kesten pire i rum i mutite dok ne dobijete kremast fil. Odmotajte koru, premažite je filom i ponovo čvrsto urolajte. Sa malo belog krema filujte rolat, pospite preko mlevene orahe i stavite u frižider da se dobro stegne.



KREMASTA TORTA


Potrebno je za koru:

- 5 jaja

- 5 kašika mleka

- 3 kašike ulja

- 2 kašike kakaa

- 5 kašika šećera

- 1 prašak za pecivo

- 5 kašika brašna

Fil:

- 300 g kesten pirea

- 400 ml slatke pavlake

- 150 g šećera u prahu

Posebno umutite belanca, kada postanu penasta dodajte šećer i sve dobro izmiksajte. Ubacite jedno po jedno žumance i lagano mutite dok se ne sjedini. Dodajte mleko i ulje i mutite još malo. Odvojeno pomešajte kakao, brašno i prašak za pecivo i lagano varjačom sve pomešajte. Okrugli pleh obložite papirom za pečenje, stavite smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 25 minuta. Ohlađenu koru podelite na tri jednaka dela. Umutite čvrsto slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodajte kesten pire i sjedinite. Podelite fil na tri dela. Preko svake kore namažite fil, a tortu možete da ukrasite ostatkom fila ili umućenom slatkom pavlakom.


NEODOLjIV KUGLOF


Potrebno je:

- 125 g putera ili margarina

- 150 g šećera u prahu

- 3 jajeta

- 300 g brašna

- 50 g mlevenih badema, oraha ili lešnika

- 200 ml mleka

- 150 ml slatke pavlake ili šlaga

- 250 g kesten pirea

- 1 vanilin šećer

- 1 prašak za pecivo

- 1 kašičica cimeta

- 50 g crne čokolade

Sjedinite kesten pire, slatku pavlaku i mleko. Penasto umutite puter sa šećerom u prahu, dodajte jedno po jedno jaje, zatim brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo, cimet, mlevene bademe i kesten pire sa mlekom i pavlakom. Dobro sve promešajte. Dodajte seckanu ili krupnije rendanu crnu čokoladu i promešajte kašikom. Smesu stavite u kalup za kuglof koji ste prethodno podmazali puterom i posuli prezlama ili brašnom. Pecite oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kuglof izvadite iz kalupa tek kada se dobro ohladi i ukrasite ga šećerom u prahu.


ČOKOLADNI MUS


Potrebno je:

- 2 žumanca

- 20 g šećera

- 60 ml mleka

- 330 ml slatke pavlake

- 50 g crne čokolade

- 150 g kesten pirea

Umutite žumance i šećer i stavite u posudu u kojoj ćete kasnije kuvati fil na pari. Po 60 ml mleka i slatke pavlake zagrejte u maloj posudi gotovo do vrenja, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Zatim polako sipajte u posudu sa žumancem, stavite na paru, na srednjoj temperaturi i mešajte dok ne počne lagano da se zgrušava (otprilike pet minuta). Skinite sa šporeta i podelite smesu na dva dela. U jedan dodajte rastopljenu čokoladu, a u drugi lagano izmiksan kesten pire. Preostalu slatku pavlaku umutite u čvrst šlag i takođe podelite na dva dela. Jedan deo šlaga dodajte u smesu od kestena, a drugi u onu sa čokoladom i pažljivo pomešajte. Mus sipajte u dekorativne posude ili čaše i ukrasite ih sa malo šlaga ili voćem po želji.


JEDNOSTAVNE KOCKICE


Potrebno je za koru:

- 90 g maslaca

- 150 g šećera u prahu

- 1 vanilin šećer

- 3 jajeta

- 200 g kesten pirea

- 150 g mlevenih badema

Umutite mikserom maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, a zatim dodajte jedno po jedno jaje. Pire od kestena pomešajte s bademom, pa sjedinite sa smesom. Stavite u četvrtasti pleh za pečenje koji ste prethodno podmazali uljem ili maslacem i obložili pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni otprilike 50 minuta. Kada se ohladi kolač kožete ukrasiti po želji, čokoladom za kuvanje, šećerom u prahu ili sa malo šlaga.