PROCES starenja uzrokuje promene u sastavu tela. Neadekvatan način ishrane povezan je sa zdravstvenim problemima, smanjenjem mišićne mase i povećanjem masnog tkiva.

Vodeći zdravstveni problemi starijih osoba koji se dovode u vezu s načinom ishrane su kardiovaskularne bolesti, prelomi kostiju, poremećaji bubrežne funkcije, poremećaji raspoloženja, kognitivni poremećaji, artritis i poremećaj stanja uhranjenosti i telesne sposobnosti. Kod starijih se najčešće javlja nedostatak belančevina, gvožđa, cinka, selena, vitamina B1, B6, B12 i vitamina D.

Kako bi sačuvale dobro zdravlje, osobe u trećem dobu prednost treba da daju integralnom hlebu, belom mesu, ribi, maslinovom ulju i orašastim plodovima. Pripremu i planiranje obroka potrebno je prilagoditi fiziološkim promenama i oboljenjima koje sa sobom nose specifične promene.

Preporučeni su vitaminsko-mineralni suplementi u određenim situacijama, sa posebnim naglaskom na vitamin D, folnu kiselinu, vitamin B12 i minerale poput cinka i magnezijuma.

PRVI DAN

Doručak: ovsena kaša, mleko sa manje masnoće, mleveni orasi, med, voćni sok

Užina: kompot sa voćem po želji, čaj od mente sa medom

Ručak: 150 grama piletine, spanać, salata od šargarepe

Užina: Voćna kaša od banane, jabuke, pomorandže i meda

Večera: pita sa zeljem, pita sa jabukama

Užina: voćni jogurt

DRUGI DAN

Doručak: hleb, nemasna šunka, namaz od nemasnog sira, paradajz, bela kafa

Užina: banana, čaj od kamilice sa kašičicom meda

Ručak: gulaš od junetine sa 100 g mesa, palenta

Užina: jogurt, pečena jabuka

Večera: bistra supa od povrća, 200 g gibanice

Užina: mleko sa kakaom

TREĆI DAN

Doručak: malo pecivo, kašičica maslaca, kašičica džema od voća po izboru, čaša nemasnog mleka

Užina: voćna kaša od banane, jabuke, pomorandže i meda

Ručak: bistra pileća supa, kuvana pieltina, integralni pirinač sa pečurkama i povrćem

Užina: pita od jabuka

Večera: sveži kravlji sir, paradajz, parče hleba, pavlaka

Užina: banana

ČETVRTI DAN

Doručak: pšenični griz sa mlekom, kompot od voća

Užina: banana, čaj od kamilice sa medom

Ručak: 150 grama piletine bez kostiju, 100 g krompira, 200 g kelja, kriška hleba

Užina: jogurt

Večera: sveži kravlji sir 100 grama, pečurke, paradajz, kriška hleba

Užina: pomorandža, dve mandarine ili kivi

PETI DAN

Doručak: dva meko kuvana jaja, malo pecivo, paradajz, bela kafa

Užina: narendana jabuka posuta cimetom

Ručak: supa, kuvani integralni pirinač sa blagim umakom od povrća 250 g

Užina: puding 150 g, čaj od lipe zaslađen medom

Večera: domaća pašteta od tune, hleb

Užina: voćna kaša od banane, jabuke i pomorandže