Bundeva sa mlevenim mesom

Potrebno je: bundeva, 300 g mlevenog mesa, 100 g pirinča, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, šargarepa, 200 g kačkavalja, maslinovo ulje, so, biber

Bundevu operite, odsecite joj vrh i izdubite. Meso bundeve očistite od semenki i isecite na kockice. Pirinač obarite. Crni luk i šargarepu sitno iseckajte i propržite na ulju. Dodajte izgnječen beli luk i mleveno meso. Sve začinite i prodinstajte. Na kraju dodajte kockice bundeve i promešajte. Napunite bundevu pripremljenim filom i poklopite odsečenim vrhom. U pleh stavite pek-papir i bundevu i pecite u rerni na 250 stepeni. Po potrebi dolivajte vodu. Posle sat vremena skinite poklopac i pospite narendan kačkavalj. Vratite u rernu da se zapeče, oko 10 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * *

Paradajz sa jajima

Potrebno je: 4 paradajza, 4 jajeta, 100 g šunke, biber, peršun, 4 čena belog luka, maslinovo ulje, so

Paradajz operite, isecite poklopac oko drški, a unutrašnjost izdubite. Paradajz okrenite da mu se sok ocedi. Potom ga posolite i pobiberite. U svaki stavite malo sitno isečene šunke i jedan istucan čen belog luka, a na vrh razbijte po jedno sveže jaje. Odozgo opet posolite i sipajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Pecite u pethodno zagrejanoj rerni, dok se jaje ne stegne. Pospite peršunom.

* * * * * * * * * * * * * * *

Slaninica u plavom patlidžanu

Potrebno je: glavica crnoga luka, jaje, 4 čena belog luka, 4 plava patlidžana, paradajz, manja šargarepa, ulje, so, peršunov list, biber, 200 ml kisele pavlake, zelena paprika, 200 g suve slanine, biljni začin

Na ulju ispržite sitno seckanu suvu slaninu, dodajte seckani crni luk, šargarepu, papriku, oljušten i iseckan paradajz. Posolite, dodajte izgnječen beli luk, biljni začin, sitno seckan peršunov list i biber. Jaje izmešajte sa pavlakom, pa i to pridružite smesi. Plavi patlidžan presecite napola po dužini, izdubite, preostalo meso iseckajte na kocke, pa dodajte u fil. Sve pomešajte i time punite patlidžan. Po želji, odozgo narendajte kačkavalj, pospite susam ili stavite komadiće slanine.