MAFINI SA MAKOM


Potrebno je:

- velika pomorandža

- 220 g brašna

- 250 g maka

- 100 g smeđeg šećera

- 200 g kisele pavlake

- 1/2 praška za pecivo

- 5 kašika ulja

- 2 jajeta

- malo soli

U jednoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo. U drugoj sjedinite mak, šećer, so, ulje i kiselu pavlaku, pa dodajte jaja, izmešajte, potom ubacite mešavinu brašna i pomorandžu koju ste oljuštili i iseckali. Smesu sipajte u korpice koje ste stavili u kalup za mafine. Pecite oko 20 minuta u rerni koju ste zagrejali na 170 stepeni. Hladne i izvađene iz pleha ukrasite po želji.



GRČKA PORTOKALOPITA


Potrebno je:

- 450 g debljih kora za pite

- 6 pomorandži

- po kašičica praška za pecivo i sode bikarbone

- 2 kesice vanilin šećera

- 150 g šećera

- 3 velika jajeta

- 400 g gustog jogurta

- 200 ml ulja

Za preliv:

- 250 ml soka od pomorandže

- 250 ml vode

- kesica vanilin šećera

- 300 g šećera

Prvo pripremite preliv. Iscedite sok od pomorandže, dodajte vodu, šećer i kuvajte desetak minuta. Sklonite da se hladi. Na stolnjak poređajte kore, stisnite ih i ostavite oko 2 sata da se suše. Tri pomorandže operite sunđerom na koji ste kanuli malo deterdženta, isperite mlakom vodom, a potom i vodom u koju ste dodali malo jabukovog sirćeta. Isperite ponovo, pa stavite u činiju sa vodom u koju ste sipali kašiku sode bikarbone. Posle sat vremena ih isperite. Spremne su za upotrebu. Dve stavite u šerpu i kuvajte oko sat, a od treće narendajte koricu. Od preostale dve pomorandže plus od one kojoj ste narendali koricu iscedite sok, a preostale dve kuvane malo prohladite, lagano iscedite sok (neka ostane pulpa), isecite ih na komade, stavite u multipraktik, dodajte sok od tri pomorandže, narendanu koricu i sve sameljite u kašu. Dodajte šećer, ulje, izmešajte, ubacite jaja, jogurt, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, ponovo izmešajte i smesu sipajte u veću činiju. Suve kore sitno izmrvite, dodajte ih u smesu od pomorandži i kašikom izmešajte. Izlijte u tepsiju, preko poređajte kriške preostale pomorandže i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Kad je pita gotova, zalijte je hladnim prelivom. Ukusnija je kad se služi sutradan.



JAFA KUGLOF


Potrebno je:

- 2 pomorandže

- 1 dl gaziranog soka od pomorandže

- 50 g kandirane korice limuna i pomorandže

- 250 g šećera

- 5 jaja

- 2 dl ulja

- 300 g brašna

- prašak za pecivo

- prezle

- 100 g istopljene čokolade

- 100 g čokolade za glazuru

- malo margarina

Posebno umutite belanca i žumanca sa šećerom i spojite. Stalno mešajući, polako dodajte ulje, sok i narendanu koru jedne pomorandže, istopljenu čokoladu, gazirani sok, kandirano voće, brašno i prašak za pecivo. Modlu namažite rastopljenim margarinom i pospite prezlama. Pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko jedan sat. Pre nego što kuglof izvadite iz modle, izbušite ga tankim štapićem i u rupice sipajte sok od druge pomorandže. Neka odstoji u modli oko pola sata, pa ga prevrnite na tanjir, premažite glazurom od čokolade i ukrasite po želji.