Kroketi od palente

Potrebno je: palenta, sir gauda, so, ulje, lišće peršuna, vlašac

Palentu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja, pa dok je još topla dodajte narendanu gaudu, seckani vlašac i peršunovo lišće i sve promešajte da dobijete jednoličnu masu. Zatim je sipajte u manju tepsiju i ostavite da se ohladi. Od ohlađene smese kašikom vadite željenu količinu i rukama oblikujte krokete. Pecite u tiganju, na jako zagrejanom ulju. Vadite ih na papirni ubrus.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Karfiol čorba

Potrebno je: glavica karfiola, glavica crnog luka, krompir srednje veličine, kašika suvog biljnog začina, mleko, beli biber, malo belog luka u prahu, prstohvat šećera, suvi celer, timijan, vlašac

U šerpu stavite karfiol iscepkan na male cvetove, krompir isečen na komade i crni luk presečen napola. Nalijte vode toliko da bude 2 cm iznad povrća i pustite da se krčka poklopljeno, 15 minuta. Kada je povrće skuvano, izvadite ga i stavite u blender. Pre nego što ga izblendirate, sipajte mleka tek toliko da dobijena masa bude u gusto tečnom stanju (kao jogurt). Usitnjenu je vratite u vodu u kojoj ste kuvali povrće, sve sjedinite, pa pet minuta kuvajte na tihoj vatri, uz mešanje i dodavanje preostalih začina po ukusu. Prilikom serviranja ukrasite sitno seckanim vlašcem.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Brusketi sa lososom

Potrebno je: 100 g dimljenog lososa, 50 g kapra, krem-sir (ili sirni namaz), vlašac, malo susama, malo maslinovog ulja, limunov sok, limun

Namažite manje parčiće hleba krem-sirom, pospite ih susamom i pecite u rerni, petnaestak minuta, na 200 stepeni. Izvadite ih, delimično pospite sitno seckanim vlašcem, stavite komad fileta dimljenog lososa i odozgo ostatak vlašca, nekoliko kapi limunovog soka i maslinovog ulja. Uz bruskete služite kriške limuna.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Palačinke od krompira

Potrebno je: 4 šolje pire krompira (ne instant) 2 šolje naseckane mocarele, jaje, 1/4 šolje brašna, 2 kašičice naseckanog vlašca, 1/2 šolje prezli, malo maslinovog ulja

U veliku posudu sipajte pire krompir, mocarelu, jaje, brašno i vlašac. Dobro promešajte, dok ne dobijete potpuno kremastu smesu. Ako je pire previše redak pa ne možete da formirate palačinku, dodajte, polako, po kašičicu brašna i mešajte dok ne dođete do željene gustine. Kašikom vadite smesu, pa rukom oblikujte palačinke i zatim ih umočite, s obe strane, u prezle. Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i sipajte malo ulja. Kada postane vrelo, ubacite palačinke, pazeći da svaka ima dovoljno prostora. Pecite ih po četiri minuta sa obe strane, odnosno dok ne postanu zlatno-braon boje.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kineske nudle sa pečurkama

Potrebno je: 200 g pilećeg belog mesa, 120 g nudli, 200 g pečuraka, crvena paprika, šargarepa, mladi crni luk, vlašac, korijander, po 5 kašika soja sosa i ulja od susama, po kašičica gustina i šećera, po 1/2 kašičice soli i sode bikarbone

Pileće meso isecite na tanke trake. Napravite marinadu od kašike soja sosa, gustina, šećera, soli, sode bikarbone i 4 kašike vode, pa ostavite piletinu da se marinira oko pola sata. U međuvremenu potopite nudle u vrelu vodu i pustite da odstoje oko pet minuta, u zavisnosti od instrukcija na pakovanju. Kada omekšaju, ocedite ih, dodajte nekoliko kašika susamovog ulja i promešajte. U voku ili tiganju zagrejte ulje, pa na njemu propržite piletinu, prethodno oceđenu od viška marinade. Biće vam potrebno nekoliko minuta da bi se ispržilo. Izvadite piletinu i nakon toga na jakoj vatri propržite beli luk. Ubacite seckanu šargarepu i papriku, pržite nekoliko minuta da malo omekšaju. Dodajte nudle i piletinu, pa promešajte i sklonite sa vatre. Na kraju dospite preostali soja sos i susamovo ulje, iseckan mladi crni luk i korijander.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sarmice od blitve

Potrebno je: 2 veze blitve, 500 g svežeg sira, 150 g slanine, jaje, vlašac, neutralna pavlaka za kuvanje, so, biber, 2 čena belog luka

Blitvi odstranite donji, zadebljali deo stabljike, pa kratko blanširajte listove. Izvadite ih iz vode i raširite na poslužavnik, da bi se ohladili. U sir dodajte sitno seckanu slaninu i beli luk, vlašac, so, biber i jaje, pa dobro promešajte. Po želji možete da dodate i kašiku kukuruznog brašna. Smesom od sira filujte listove blitve (složite po dva za jednu sarmu), pa ih stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. U pavlaci za kuvanje umutite malo soli i seckani sveži vlašac, pa time prelijte složene sarme i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 45 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Slani keks sa belim lukom

Potrebno je: 100 g glatkog brašna, 50 g omekšalog putera, sveži vlašac, 1-2 kašičice narendanog parmezana, 2 čena belog luka, 2 žumanceta

Sitno iseckajte beli luk i vlašac, a u posebnoj posudi sjedinite puter sa vlašcem. U drugoj činiji prosejte brašno, pa mu dodajte parmezan i puter sa vlašcem. Gnječite rukama dok ne dobijete zrnastu smesu, pa dodajte jedno žumance i toliko vode da možete da umesite glatko testo. Oblikovano testo zamotajte u plastičnu foliju i pustite da odstoji 30 minuta na hladnom mestu. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvijte testo i pospite ga seckanim belim lukom, pa ga preklopite na pola i ponovo razvijte i vadite (secite) oblike po želji. Tako izvađene keksiće stavljajte na nauljen pleh, pa svaki premažite preostalim, umućenim, žumancetom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.