Zdrave galete

Potrebno je: šolja masti, šolja smeđeg šećera, šolja pirinča, 2 jajeta, kašičica sode bikarbone, malo soka od limuna, vanilin šećer, 2 kašike pirinčanog mleka, 60 g kokosovog brašna, 300 g pirinčanog brašna

Pomešajte mast i šećer, sjedinite, pa dodajte jaja, vanilin šećer i sodu. Umutite. Dodajte limunov sok i pirinčano mleko, pirinač, obe vrste brašna, izmešajte i ostavite da smesa odstoji 45 minuta. Napravite loptice i stavite ih u aparat za galete, vodeći računa prilikom vađenja, jer su krte kad su vruće. Jedite ih kad se ohlade. Po želji, možete da ih premažete kikiriki puterom.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Hrono palačinke

Potrebno je: 200 g pirinčanog brašna, 1/4 šolje pirinča, kašika smeđeg šećera, kašika praška za pecivo, kašika putera, 1/2 kašike soli, 2 jajeta, 200 ml jogurta, 120 ml mleka, banana, kokosovo ulje

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. U drugoj činiji umutite žumanca i otopljeni puter, dodajte pirinač, pa sipajte jogurt i mleko. Pomešajte sa brašnom, dodajte iseckanu bananu i lagano promešajte da se sjedini. Belanca umutite u drugom sudu. Sjedinite sa ostalim testom laganim mešanjem. Na zagrejanom kokosovom ulju pecite deblje palačinke.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Sutlijaš sa kruškom

Potrebno je: 2 dl pirinča, malo soli, 1 l mleka, vanilin šećer, 8 kašika šećera, malo cimeta, 2 kruške

Opran pirinač kuvajte u slanoj vodi, dok ne provri, pa smanjite temperaturu i pomalo dolivajte oko 1 dl vode. Stalno mešajte varjačom, da se ne zalepi. Kada uvri sva voda, dodajte mleko, ne sve odjednom. Mešajte. Sutlijaš je skuvan za najviše petnaestak minuta. Kad je skuvan, dodajte šećer i vanilin šećer, promešajte još minut-dva na ringli. Pre nego što ga servirate ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Poslužite ga uz kriške kruške i cimet.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Pirinčano mleko

Potrebno je: 1/3 šolje pirinča, 4 šolje vode, kašika meda, ekstrakt vanile

Kuvajte šolju vode do ključanja, sipajte pirinač, pa ponovo vratite na vatru da proključa. Smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka dok se pirinač ne skuva, uz povremeno mešanje, oko 40 minuta. Pirinač ocedite, prespite u blender i dodajte dve šolje tople vode. Blendirajte dok se smesa ne ujednači. Dodajte još jednu šolju tople vode u koju ste prethodno sipali med i blendirajte još malo. Ostavite smesu da se ohladi pola sata. Procedite kroz čistu gazu, pa sipajte ekstrakt vanile i ostavite da napitak odstoji u frižideru oko sat vremena, pa poslužite.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Drugačiji koh

Potrebno je: 3 dl pirinča, 7 dl vode, 3 dl mleka, 12 kašika šećera, 3 kesice vanilin šećera, 50 g margarina, 4 jajeta

Opran pirinač stavite u vodu da se kuva. Kada provri, smanjite temperaturu na najmanju, pa kuvajte petnaestak minuta. Kad voda uvri dodajte mleko i kuvajte sve dok se pirinač skroz ne ukuva. Sipajte četiri kašike šećera i margarin, pa s vremena na vreme promešajte. Ulupajte u čvrst sneg belanca sa četiri kašike šećera, a posebno žumanca sa četiri kašike šećera. U prohlađen pirinač dodajte vanilin šećer, žumanca i na kraju belanca polako, kašikom. Lagano mešajte. Stavite da se peče oko pola sata dok ne porumeni. Pospite šećerom u prahu.