UŠTIPCI RAZLIČITIH OBLIKA


Potrebno je:

- 250 g brašna + za posipanje radne površine

- 1/2 kesice suvog kvasca

- kašičica soli

- kašičica šećera

- 3-4 kašike prezli

- 6 kašika sira rendanog ili topljivog po izboru

Suvi kvasac potopite u pola čašice tople vode sa šećerom i solju, pa ostavite da nadođe. Brašno stavite u posudu, dodajte prezle i sir, pa pomešajte uz lagano dodavanje nadošlog kvasca. Potom testo ostavite pola sata da nadođe, pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite i isecite na željene oblike. Pokrijte toplom kuhinjskom krpom da odstoji još 15 minuta. U međuvremenu zagrejte ulje i pržite uštipke sa obe strane dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Služite ih tople sa jogurtom i mladim kajmakom.


ZAPEČENI TOPLI SENDVIČI


Potrebno je:

- tost

- šunka za picu

- sir

- pavlaka za kuvanje

- jaje

- puter

Premažite tost puterom, a sve ostale sastojke pomešajte u činiji. Potom i njih nanesite na tost, pa stavite u rernu zagrejanu na 180-200 stepeni da se peku 15-20 minuta. Sendviče služite tople uz krastavce ili neku drugu salatu.


RASKOŠAN OMLET


Potrebno je:

- 4 jajeta

- 100 ml jogurta, kiselog mleka ili kisele pavlake

- 50 g dimljene slanine ili kobasice po ukusu

- 100 g šampinjona

- kašika putera

- kašika ulja

- so, biber

- univerzalni začin

- sir po želji

Na zagrejanoj mešavini putera i ulja propržite na listiće iseckane šampinjone, dodajte dimljenu slaninu i pržite dok lepo ne porumeni. Penasto umutite jaja, dodajte jogurt ili kiselo mleko, začinite po ukusu, pa mešavinu prelijte preko pečuraka i dimljene slanine, a onda sve zajedno pržite. Oblikovani i prženi omlet prebacite iz tiganja na tanjir i odmah služite. Možete da poslužite na listovima zelene salate, sa ražanim hlebom i sveže ceđenim sokom od pomorandže.


PALAČINKE SA KUKURUZNIM BRAŠNOM


Potrebno je:

- šolja kukuruznog brašna

- šolja pšeničnog brašna

- šolja jogurta

- šolja mleka

- 1/4 šolje ulja

- kašičica soli

- 2 kašičice praška za pecivo

- 2 jajeta

Napomena: mera je šolja od 250 ml

U činiji pomešajte sve suve sastojke. Potom dodajte jaja, mleko, jogurt i ulje, pa umutite mikserom tek toliko da se sve sjedini. Ostavite da odstoji desetak minuta, a potom pecite palačinke na teflonskom tiganju premazanom sa malo ulja. Pecite tri minuta sa jedne strane, onda ih okrenite i pecite još dva minuta sa druge strane, ili dok fino ne porumene. Namaz i prilog služite po želji.


MORTADELA LOPTICE


Potrebno je:

- 200 g mortadele

- 100 g sredine hleba

- čaša mleka

- 2 kašike rendanog parmezana

- jaje

- so, biber

- prezle

- ulje za prženje

Isecite sredinu hleba na kockice, stavite u dublji sud, pa preko sipajte mleko da hleb ogrezne. I mortadelu iseckajte na kockice. U drugoj činiji viljuškom izmešajte jaje, dodajte parmezan, seckanu mortadelu, isceđen hleb, mleveni biber i, ako je potrebno, malo soli. Rukama oblikujte loptice. Uvaljajte ih u prezle i pržite u zagrejanom ulju dok ne porumene. Pržene vadite na tanjir obložen papirnatim ubrusom i služite odmah.


MIRISNA ROLNA


Potrebno je:

- 2 šolje brašna

- 4 kašike putera

- 1,5 kašičica praška za pecivo

- kašičica sode bikarbone

- šoljica kiselog mleka

- so, biber

- 400 g šunke

- sir po želji

U brašno dodajte iseckani puter, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kiselo mleko, so i biber, pa zamesite testo. Izvadite testo na pobrašnjenu površinu i rukama tapkajući napravite kvadrat veličine odabranog pleha za pečenje. Preko rasporedite šunku i sir. Zavijte u rolnu i pecite 20-25 minuta u rerni na 190 stepeni.


PALENTA IZ RERNE


Potrebno je:

- 2 šolje palente

- kašičica putera

- 6 šolja vode

- glavica crnog luka

- 3 čena belog luka

- 2-3 šolje paradajz sosa iz konzerve

- biber, so

- ulje

- 2 šolje rendanog kačkavalja

- teglica mariniranih šampinjona

Stavite vodu da proključa i sipajte malo soli, puter i palentu. Kuvajte dok se palenta ne zgusne. Sipajte je u pleh namazan puterom, poravnajte i ostavite da se ohladi. Za to vreme na ulju izdinstajte luk da omekša i blago porumeni i dodajte paradajz sos, pa krčkajte još 5 minuta. Dodajte biber i malo soli. Na ohlađenu palentu nanesite paradajz sos, a preko pospite kačkavalj. Potom stavite otkriveno u rerni da se peče na 200 stepeni, 25-30 minuta. Palenta je pečena kada se uhvati rumena korica i sir istopi. Pečenu palentu secite na kocke i služite toplu, prelivenu paradajz sosom ili posutu mariniranim pečurkama.


GURMANSKA PROJA


Potrebno je:

- 3 jajeta

- 2 čaše kisele vode

- 2 kašike ajvara

- šolja pšeničnog brašna

- šolja kukuruznog brašna

- 1/2 šolje kukuruznog griza

- kesica praška za pecivo

- 2 kašičice soli

- 100 g suvog mesa

- 100 g kačkavalja

- 2 kisela krastavčića

Umutite mikserom jaja, pa dodajte kiselu vodu, a zatim i ajvar. Polako sve sjedinite, pa postepeno uz blago mešanje sipajte prvo pšenično brašno, potom kukuruzno i na kraju griz. Posolite, pa sve blago sjedinite. Na kraju umešajte sitno iseckano suvo meso, kačkavalj i krastavčiće. Dobijenu smesu sipajte u podmazan pleh sa kalupčićima i pecite 30 minuta u rerni, na 200 stepeni. Služite toplo uz jogurt ili kiselo mleko.