Malo drugačija musaka

Potrebno je: 20 pečenih paprika, 500 g mlevenog mesa, 150 g pirinča, 4 čena belog luka, jaje. Za preliv: 7 dl paradajz soka, so, šećer, bosiljak, origano, mešavina suvih biljnih začina

Papriku očistite i isecite na veće trake. U mleveno meso dodajte pasirani beli luk, jaje, mešavinu suvih biljnih začina, so i biber. Dodajte i pirinač u smesu sa mesom, pa sve promešajte. U vatrostalnu činiju, premazanu uljem, stavljajte red iscepkanih pečenih paprika, red mesa, ponovo paprike, pa meso i završite sa paprikama. Pomešajte paradajz sok sa malo vode, dodajte prstohvat šećera, origano i bosiljak. Prelijte paprike tako da plivaju u sosu, malo ih izbušite da bi tečnost ravnomerno prošla svuda. Pecite poklopljeno 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Potom skinite poklopac i malo zapecite.

* * * * * * * * * * * * * *

Dimljena čorba

Potrebno je: 4 pečene crvene paprike, 1/2 l soka od paradajza, 2-3 kašike ulja, peršunov i celerov list ili sveži listići bosiljka, so, biber

Pečenu papriku, kojoj ste skinuli ljusku i izvadili semenke, sameljite u blenderu, sve dok ne dobijete gladak pire. Na dno šerpe sipajte malo ulja. Kada se zagreje dodajte pire od paprike, sok od paradajza, posolite i pobiberite po ukusu. Kada čorba prokuva, skinite sa ringle i poslužite. Po želji u tanjir dodajte iseckano začinsko bilje i krutone.

* * * * * * * * * * * * * *

Punjena kinoom

Potrebno je: 140 g kinoe, 300 ml vode, 6 babura srednje veličine, 2 kašike putera, 60 g crnog luka, 500 g šampinjona, 400 paradajz pelata, 2 čena pasiranog belog luka, 2 kašičice suvih biljnih začina, malo čilija u prahu, 2 kašičice višnjevače, so, biber, 300 ml paradajz soka, kašičica šećera, 200 g mocarele, kašika svežeg, seckanog bosiljka

Kinou prelijte vodom i kuvajte 15 minuta. Paprike izdubite, uklonite im semenke i stavite ih da se kuvaju deset minuta u vreloj, posoljenoj vodi, pa ih izvadite i ohladite u hladnoj vodi. Na zagrejanom puteru ispržite naseckani luk, dodajte šampinjone isečene na listiće i dinstajte dok tečnost ne ispari. Pelat ocedite i iseckajte na kockice, a sok sačuvajte. Šampinjonima dodajte pasirani beli luk, kašičicu mešavine suvih biljnih začina, čili u prahu, na kockice narezan pelat i višnjevaču, pa kratko prodinstajte. Dodajte kuvanu kinou i promešajte, zatim mocarelu, pa posolite i pobiberite. Paradajz sok pomešajte sa sosom od pelata, kašičicom mešavine suvih biljnih začina i šećerom, pa sipajte u vatrostalnu posudu. Paprike napunite nadevom i složite u sos od paradajza. Pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * *

Slana torta sa tikvicama

Potrebno je: 500 g lisnatog testa, 2 zelene tikvice, crvena paprika, žuta paprika, krompir, 250 ml neutralne pavlake za kuvanje, 2 kašičice timijana, 4 jajeta, 1/4 kašike putera, kašika brašna, 250 g salame po izboru, so, biber

Tikvice operite i isecite na tanke kolutiće, pa posolite, a papriku narežite na kockice. Umutite jaja, pavlaku, timijan, so i biber. Kalup u kom ćete peći podmažite puterom. Lisnato testo razvucite na brašnom posutoj podlozi i njime prekrijte kalup, tako da malo visi preko ivice. Prekrijte ga salamom i kuvanim krompirom, sečenim na kolutove, pa posušenim tikvicama takođe isečenim na kolutove. Preko stavite sečenu papriku i zalijte pripremljenim prelivom. Ponovo ide red tikvica i paprika, pa zalijte prelivom, a na kraju stavite samo tikvice i ostatak sosa. Pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.