AKO se svakodnevno družite sa nasmejanom osobom koja prosto "isijava" sreću, i sami ćete postati vedriji - pokazuju istraživanja. Naučnici tvrde da je sreća zarazna.

Bliska osoba može da nas "inficira" osećajem radosti i da nas učini srećnijim za bar 15 odsto. Statistika otkriva da čak i kada usput "okrznemo" osmeh nasmejanog poznanika, bićemo poletniji šest odsto više nego pre toga. Mnogi terapeuti čak predlažu da lažiramo osmeh pred drugima, jer će se oni na njega nasmejati, a onda će njihov vedar izraz da oraspoloži nas. To je sistem spojenih sudova.

Najvažnija karakteristika koja razlikuje deset odsto najsrećnijih ljudi na planeti od ostalih je upravo jačina društvenih veza. Zato je razvijena socijalna inteligencija ključ uspeha.

Iz ugla nauke, nivo sreće generalno najviše zavisi od genetike, i to čak 50 odsto, dok je 40 odsto uslovljen izborima koje pravimo, a 10 okolnostima koje nam se nižu. Međutim, stručnjaci navode da je ona dobrim delom stvar treninga od detinjstva, pa bi tako roditelji trebalo da uče i vežbaju svoje mališane da budu vedrog i optimističnog duha. Preporučuje se i da odrasli vaspitavaju decu da izražavaju zahvalnost drugima, jer to umanjuje stres i raspiruje pozitivne misli.