STRUČNjACI kažu da u prvih nekoliko sekundi nakon upoznavanja može da se donese realna procena o osobi koja stoji pred vama, a evo i kako:

* Da li se nekome može verovati odlučuje se u desetinki sekunde, pokazala su istraživanja sa Prinstona. Istraživači su grupi studenata dali 100 milisekundi da na licima glumaca ocene privlačnost, simpatičnost, pouzdanost, kompetentnost i agresivnost. Za istu aktivnost druga grupa je dobila vremena napretek. Od svih karakternih osobina jedino su se za pouzdanost obe grupe izjasnile u trenutku, bez razmišljanja.

* Muška seksualna orijentacija se “čita” za manje od jedne sekunde, odnosno za onoliko vremena koliko je potrebno da se svesno prepozna nečije lice. Britansko istraživanje otišlo je i korak dalje zaključujući da se žena sa vidljivom tetovažom doživljava manje privlačnom, promiskuitetnom i sklonom konzumiranju alkohola.

* Posmatramo ne samo kako neko izgleda, već i kako hoda. Osobe sa opuštenijim hodom doživljavaju se kao otvorenije i sklone avanturama, dok kratak odsečan korak ukazuje na neurotičnost, ističu istraživači Univerziteta Duram.