ULTRAZVUČNI pregled u trudnoći lekaru daje obilje podataka koji se odnose na razvoj i zdravlje ploda. Danas je ova vrsta dijagnostičke kontrole neophodna, a sve češće se koriste 3D ultrazvučni aparati, jer su oni mnogo precizniji, čime se smanjuje rizik od pogrešnih zaključaka. Svoje mesto u dijagnostici ima i 4D ultrazvuk, koji se savetuje onda kada se sumnja na anomalije ploda, naročito one koje se uočavaju na licu, vratu, trbušnom zidu, grudnom košu, kičmi i ekstremitetima.

Doktorka Barbara Damnjanović Pažin, ginekolog bolnice "Narodni front", kaže da je u današnje vreme 3D ultrazvuk postao standard za praćenje trudnoće.

- Pomoću 3D ultrazvuka bolje se mogu sagledati složene anatomske strukture, prikazati preseci koji su ranije bili nedostupni ili teško dostupni pregledu - kaže dr Barbara Damnjanović Pažin. - Osim toga, preciznije se mere organi nepravilnih kontura, pojedini delovi tela ploda i organi mogu da se posmatraju na izdvojenoj slici, a olakšano je i izvođenje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji se sprovode pod kontrolom ultrazvuka.

Na ultrazvučnom pregledu lekar može da utvrdi koliko je trudnoća stara, da li se plod nalazi u materici i da li ima srčanu radnju. Takođe, saznaje i koliko plodova ima u materici, da li se plod adekvatno razvija i raste, da li je sredina u kojoj se nalazi bezbedna i kada je vreme za porođaj.

Doktorka Barbara Damnjanović Pažin ističe da je nužno da se obave bar četiri ultrazvučna pregleda do 36 nedelja trudnoće:

- Dva u prvom trimestru, prvi da bi se dijagnostikovala vitalna trudnoća u materici i drugi u periodu između 11. i 14. nedelje, kada se radi skrining prvog trimestra. Ukoliko je sve u redu, bilo bi dobro da trudnica bude detaljno pogledana ultrazvukom u periodu između 20. i 24. nedelje, zatim između 28. i 32. nedelje i u periodu između 36. i 40. nedelje kada je termin porođaja. Ukoliko trudnica nastavlja sa trudnoćom posle termina porođaja, kontrole moraju biti i češće od jednom nedeljno.MAME VOLE 4D

- VELIKI tehnološki napredak omogućio je da se 4D ultrazvukom plod u materici sagledava sa svih strana kao da ga gledamo "golim okom" - kaže dr Barbara Damnjanović Pažin. - To je glavni razlog zašto trudnice traže 4D pregled, jer je to način da steknu živu sliku o svom budućem detetu. Toj fascinaciji većina budućih majki ne može da odoli. Međutim, problem je u tome što ova vrsta pregleda zahteva određene uslove sredine u kojoj je plod i određeni položaj ploda kada je u pitanju sagledavanje pojedinih delova njegovog tela. To često zahteva užasno mnogo vremena, a nekada i nije moguće postići željeni rezultat. Zato je u celini gledano 3D mnogo informativniji za nas kao lekare i ne verujem da će 4D ikada postati standard ultrazvučnog pregleda u trudnoći.