OD upale pluća, kao česte komplikacije prehlade i gripa, ove godine oboleva nešto više osoba nego što je to bio slučaj prethodne, potvrđeno je za "Novosti" u lekarskim ordinacijama. Češće se otkriva bakterijska upala pluća kod pacijenata čiji je organizam iscrpljen prehladom i gripom, dok se virusna upala pluća teže dijagnostikuje i uglavnom prolazi nezapaženo.

Primarijus dr Vesna Đekić Tasić iz Doma zdravlja Rakovica kaže da se izabranom lekaru svakodnevno obrati barem jedan pacijent sa upalom pluća kao komlikacijom gripa i prehlade.

- Najčešće obolevaju stariji od 45 godina. Uglavnom dolaze sa već razvijenom upalom i žale se na bolove u grudima i na kašalj - kaže dr Đekić Tasić.

Profesor dr Tatjana Radosavljević, pulmolog ordinacije "Tara MD", objašnjava, za "Novosti", da ne postoji nikakva razlika u simptomima kada je upala pluća izazvana bakterijama, virusima ili gljivicama. U sva tri slučaja dolazi do povišene temperature, suvog kašalja, iskašljavanja, bolova i malaksalosti. Ipak, vrsta zapaljenja može da se otkije starom metodom perkusije pluća.

- Iskusni lekari znaju kako se metodom prstom o prst perkutuje zid grudnog koša. Ukoliko postoji značajna razlika u plućnom zvuku i ako postoji zvuk udaranja u čvrsto tkivo u zoni pluća, postavlja se sumnja na virusnu upalu, iako se stetoskopom ništa ne čuje. Suverena metoda je radiografski snimak pluća, na kojem se vide zone senčenja - objašnjava prof. Radosavljević.

I virusna i bakterijska upala pluća mogu da imaju tešku kliničku sliku, da zahtevaju bolničko lečenje i da se završe fatalno, naročito kod starijih osoba ili pacijenata s poremećajem imuniteta. To može da se desi ako se pacijenti ne jave na vreme lekaru ili upale ne budu prepoznate.

- Najopasnije su upale pluća kod osoba koje su imunokompromitovane, koriste terapiju koja smanjuju imunitet, poput kortikosteroida i citostatika, ali i kod osoba na zračnoj terapiji. Osim toga, ugrožene su osobe sa urođenim poremećajem imuniteta, stariji, mala deca i HIV inficirani - kaže prof. Radosavljević.

Lečenje bakterijskih upala pluća uključuje antibiotsku terapiju, dok se kod virusnih daju antivirusni lekovi, čiji spektar nije veliki. Postoje drugi medikamenti koji su namenjeni pacijenatima koji borave u bolnicama, infuzije, kortikosteroidi ili kiseonična podrška.

- O primeni kortikosteroida u bolničkim uslovima kod osoba sa virusnom upalom pluća odlučuje lekar ili konzilijum posle detaljnog sagledavanja opšteg stanja i mnogih drugih faktora - potvrđuje prof. dr Radosavljević.


VIRUS OPASAN I ZA ZDRAVE

VIRUSNE upale pluća mogu da se jave kod infekcije virusima, koji su izuzetno moćni i razarajući za organizam.

- Ukoliko zahvate oba plućna krila mogu da dovedu do ozbiljne komplikacije akutnog otkazivanja pluća, koje mora da se leči bolnički, ponekad i respiratorima (veštačkim plućima). To može da se desi i kod ljudi sa najboljim imunitetom - kaže prof. dr Tatjana Radosavljević.