Još od 1983. godine, kada je otvorila svoj prvi butik u Beogradu, Verica Rakočević (71) ozbiljno se zanimala za modu. Firmu pod nazivom VR Company osnovala je 1997, da bi, dve godine kasnije, otvorila atelje za dizajn nazvan "Verica Rakočević". Ostalo je istorija, vredno i strpljivo kreirana iz godine u godinu, kojoj svedoče mnogobrojni poklonici njenog rada. Izgradila je ime u svetu visoke mode, postavši jedna od najpoznatijih modnih kreatora iz Srbije. Nedavno je predstavila svoju kolekciju za jesen/zimu 2019/2020, pod nazivom "Oko ljubavi", i njome spojila komade odeće u boho stilu, koji naglašava slobodu ličnosti, sa elementima naše narodne tradicije, poput stilizovanog kosovskog srmoveza. Pored efektnih kombinacija boja, sa naglaskom na žutu, tirkiznu i tamnozelenu, ležernih odevnih predmeta, i materijala kao što su svila, kašmir i vuna, ovu modnu reviju obeležila je i pojava osoba sa invaliditetom u ulozi modela, koji su sa iskrenim osmehom na licu prošli binom, noseći najnovije Veričine kreacije. Pitali smo Rakočevićevu šta simbolizuje naziv njene nove kolekcije "Oko ljubavi"?

- Živimo u vremenu kada smo postali indiferentni prema tuđoj patnji, a zajedljivi na uspeh i sreću, pa sam ovom kolekcijom htela da nas opomenem da gledamo na sve oko sebe očima ljubavi, da bi nam univerzum istom merom vratio.

* Otkud ideja da kreacije ponesu i osobe sa invaliditetom? Šta ste time želeli da poručite?

- Biti modni kreator, javna ličnost, obavezuje i na to da svojim uticajem imate i društvenu odgovornost. Boreći se u savremenom društvu za prava životinja, gej populacije, moramo se baviti i osobama sa invaliditetom i posebnim potrebama. Obratiti pažnju na osnovne uslove koji su im potrebni za dostojanstven život. Pre svega, ove žene na reviji su motivatori ostaloj populaciji, koja se našla u sličnoj situaciji.

Foto: Marko Sladoljev


* Koja tri odevna predmeta moramo, tj. poželjno je da imamo ove jeseni da bismo bili u trendu?

- Trend prezirem i previše cenim žene da bih im dala tu vrstu preporuke. Da mi oproste oni koji su njegovi fanatični sledbenici, trend je namenjen onoj grupi čiji se sadržaj naglašava spoljašnjim. Pametna žena zna šta je to u čemu će njena ličnost doći do izražaja. Za ovu sezonu napravila sam boho haljine, kapute i obuću. Ko se pronađe u tome prepoznao je moju preporuku.

Foto: Marko Sladoljev


* Kada biste morali da odaberete ličnost sa najviše stila kod nas, ko bi to bio?

- Tamara Bakić, Minja Miletić i Jelena Ivanović.

Foto: Marko Sladoljev


* Kada se osvrnete unazad, da li biste nešto drugačije uradili, i, ako da, šta?

- Ništa profesionalno ne bih menjala. Privatno, više vremena bih provodila sa decom tokom njihovog odrastanja.

Foto: Marko Sladoljev


* Postoji li garderoba koju ste nekada nosili a sada, pri pogledu na nju, pomislite "Šta mi bi da to obučem?", jer se ne uklapa u vašu sadašnju viziju lepog?

- Postoji, pantalone spuštenog struka koje su otkrivale deo stomaka. Valjda je to bila kriza srednjih godina koja je na trenutak i mene, nažalost, dotakla.

Foto: Marko Sladoljev


* U kakvoj odeći se osećate baš kao Verica Rakočević, šta je to što vas čini da se doživljavate odlično i potpuno svojom?

- U komotnoj odeći koja me ne sputava i ne opterećuje. Džins i bela košulja, uvek.

* Da li vas vaša deca iznenađuju svojim stilom?

- Ne, njih dve su karakterno različite, a opet slične u tome da ostanu dosledne odeći koja naglašava ono sto jesu.

* Dajete li im ponekad sugestije i prihvataju li ih?

- Moje ćerke su odrasle, samostalne žene, koje su izgradile svoj stil i u tom smislu ne traže savete.

Foto: Marko Sladoljev


* Kako ste formirali njihov modni ukus?

- Tako što sam im bila primer.

* Na šta ste kod sebe najponosniji?

- Na karakter koji nije pravio nijednu vrstu kompromisa, posle kog bih se postidela i osećala loše. Bez bojazni da zvuči pretenciozno, mislim da sam, u pravom smislu te reči, dobar čovek.

Foto: Marko Sladoljev


* Ukoliko biste morali da date samo po jedan savet u vezi sa oblačenjem, stilom, mlađim, srednjim i starijim generacijama, kako bi oni glasili?

- Nikada ne dozvolite da haljina ide ispred vas.