Skoplje od stalnog dopisnika

Sudske vlasti Republike Severne Makedonije (RSM) pritvorenom bivšem gerilcu takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Tomoru Morini koji se od prošle sedmice nalazi u ekstrtadicionom pritvoru u Skoplju, ograničavaju posete dok se „odmerava“ odluka o njegovom izručenju Srbiji.

Krivični sud u Skoplju, nije dozvolio icepremijeru RSM zaduženom za evrointegracije Bujaru Osmaniju i zameniku ministra unutrašnjih poslova Agimu Nuhiu da posete Morinu. Kako je objavljeno, pozivajući se na odredbe Zakona o krivičnom postapku, iz suda su Osmaniju i Nuhiu odbili njihove zahteve za posetu. Prema 178. članu Zakona, „pritvorenika mogu posetiti bliski rođaci, ambasadori, narodni pravobranilac, a po zahtevu pritvorenika, mogu ga posetiti lekar i druga lica“.

Pročitajte još: Srbija poslala molbu za izručenje Tomora Morine


Osmani, iz vladajuće DUI, prethodno je zatražio hitno oslobađanje Morine, (uhapšen prošle sedmice na graničnom prelazu Đeneral Janković - Blace po poternici Interpola po zahtevu Beograda zbog sumnji počinjenih ratnih zločina protiv civila tokom ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji), uz najavu da će ga posetiti u zatvoru u Skoplju.

 Bujar Osmani - Foto: Vlada RSM

Morina se do prošlonedeljnog hapšenja u RSM, slobodno kretao po zemljama Evrope, sa dokumentima dvojnog državljanstva – Velike Britanije i takozvanog Kssova.

Ministerka pravde RSM Renata Deskoska u četvrtak je izjavila da o izručenju Morine Srbiji - ne rešava Vlada, već sudovi. Osmani je, pak izrazio očekivanja da će Ministarstvo pravde u ponedeljak doneti odluku da ne isporuči Morinu Srbiji.

- Pronašao sam način da pošaljem poruku gospodinu Morini da smo aktivirali sve domaće mehanizme da razjasnimo situaciju i donesemo pozitivnu odluku što pre i da garantujem da ne postoji teoretska šansa da on bude izručen Srbiji, rekao je Osmani u za skopsku TV21.