BEOGRAD - Ginekološko-akušerska klinika Narodni front saopštila je da se utvrđuju okolnosti pod kojima su dve pacijentkinje preminule na toj klinici u poslednja 24 sata, te da se prema kliničkoj slici pretpostvlja da je uzrok tromboembolija.

Pacijentkinje su, kako se navodi, primljene zbog lečenja primarnog ginekološkog oboljenja, da je jedna od njih - G.R. (51) operisana zbog lečenja ginekološkog maligniteta po odluci Konzilijuma za maligne bolesti Klinike, a druga M.V. (38) zbog ispitivanja sekundarnog steriliteta dijagnostičkom laparoskopskom metodom.

Klinika navodi da kod obe pacijentkinje postoji opterećena anamneza lečenja hroničnog kardiovaskularnog oboljenja, a da su neželjeni događaji nastupili u perodu posle operacije.

Tvrdi se da je ta klinika preduzela sve preventivne mere, kao i da su kod obe pacijentkinje sprovedene preoperativne pripreme sa merama prevencije tromboembolije, kao i u postoperativnom zbrinjavanju i nezi.

Klinika je o svemu obavestila Ministarstvo zdravlja, a naređeno je sprovođenje unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u tretmanu i lečenju obe pacijentkinje.

Javnost će biti obaveštena o rezultatima stručnog nadzora, navedeno je u saopštenju.