IAKO je izgrađen novi terminal, sanirane posledice NATO agresije na 1,2 miliona kvadratnih metara, rešeni imovinsko-pravni odnosi, te izdata dozvola za korišćenje, a interesovanje privrednika i turističkih poslenika iz zapadne Srbije je ogromno, da bi aerodrom "Ponikve" bio stavljen u funkciju je potrebno dodatnih 2,4 miliona evra.

Zato će na Zlatiboru sutra biti održana regionalna konferencija posle koje će biti jasnije kada će startovati putnički i kargo saobraćaj sa piste nadomak Užica.

- Aerodrom je već u funkciji za avione do 12 mesta, a za prijem velikih letelica je potrebno još ograditi kompleks, produžiti pistu i postaviti nove svetlosne sisteme. Projektovana vrednost svih ovih poslova je 3,3 miliona evra, ali kompletan posao može biti završen i za nepuna dva i po - kaže direktor JP "Aerodrom Ponikve" Saša Savić.

Pored opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, za konačni početak rada su zainteresovani i delovi Mačvanskog i Kolubarskog okruga, opštine severnog dela Crne Gore i istoka Republike Srpske, a naročito izvoznici malina, privrednici iz metalskog kompleksa i turistički poslenici sa Zlatibora, Tare, Mokre Gore... Nekoliko niskobudžetnih kompanija je već najavilo da će rado koristiti i "Ponikve".

- Ovo je pitanje od vitalnog interesa za zapadnu Srbiju, s obzirom na to da je Zlatiborski okrug jedini u državi sa spoljnotrgovinskim suficitom. Da bi aerodrom zaživeo, potrebno je da u ovom poduhvatu učestvuju sve zainteresovane opštine, Vlada Srbije i privrednici, a najbolji model je formiranje zajedničkog regionalnog preduzeća - ističe Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina i inicijator održavanja regionalne konferencije od koje se očekuju konkretni rezultati.

Saša Savić


KUSTURICA, PA OSTALI

U RADU Regionalne konferencije na temu "Aerodrom Ponikve - strateški cilj zapadne Srbije" učestvuju predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske, diplomatskog kora, lokalnih samouprava, privrednih komora, turistički poslenici, najznačajniji privrednici zapadne Srbije, predstavnici Sektora za vanredne situacije, a stav o aktiviranju vazduhoplovnog kompleksa nadomak Užica prvi će izneti Emir Kusturica, osnivač Drvengrada i Andrićgrada.