NA Novom Beogradu već sledeće godine mogla bi da počne izgradnja ginekološke klinike u koju bi se preselio GAK "Narodni front". Projekat, međutim, zavisi od toga da li će Evropska investiciona banka (EIB) odobriti prenamenu 50 miliona evra iz kredita za istraživanja i razvoj odobrenog pre sedam godina, iz kojeg bi se, osim gradnje nove ginekološke klinike, obnovio Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" i dogradio deo Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kaže za "Novosti" da bi, ukoliko EIB u prvoj polovini ove godine odobri prenamenu kredita, do kraja 2017. već mogli da se preduzmu prvi koraci: izbor lokacije, izrada idejnog, a zatim i izvođačkog projekta, kao i da se raspiše tender za izvođača radova.

- Dosad najveće ulaganje u zdravstvo, u četiri klinička centra i više klinika, za državu je prioritet i verujem da će angažovanost i posvećenost svih koji su u to uključeni biti na nivou koji odgovara listi prioriteta Vlade - kaže Blagojević.

U Ministarstvu zdravlja "Novostima" je nezvanično rečeno da još nije doneta definitivna odluka da se GAK "Narodni front", gde se godišnje obavi do 7.000 porođaja, preseli na Novi Beograd.

- Još nije razmatrana nijedna moguća lokacija - kaže Blagojević. - To bi u ovom trenutku, dok se ne zna ni da li će biti odobrena prenamena novca iz kredita, bilo preuranjeno. Ako se to dogodi, o sudbini sadašnje zgrade u Ulici kraljice Natalije odlučivala bi Direkcija za imovinu.

PODRŠKA OD DIREKTORA

PROF. dr Snežana Rakić, direktr GAK "Narodni front", smatra da bi izgradnja porodilišta na Novom Beogradu bila dobar potez. Tu ideju podržava i profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije:

- Zbog velikog broja stanovnika koji gravitira u tom delu grada, Novom Beogradu je potrebno porodilište, ali činjenica je da i u našoj klinici i u "Frontu" imamo kapacitete za veći broj porođaja, ali natalitet - opada.