GINEKOLOŠKO-akušerska klinika "Narodni front", posle renoviranja i nabavke nove opreme u ukupnoj vrednosti od 55 miliona dinara, dobila je banku za čuvanje embriona i najsavremeniji i najbolji centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO). To ovu kliniku, prema rečima ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, sada obavezuje da ima i najbolje rezultate u BMPO.

Za obnovu odeljenja i nabavku opreme 30 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo zdravlja, a 25 miliona kompanija "Nektar".

- Pratićemo uspešnost ove klinike, a mera za uspeh su rođene bebe - rekao je danas u poseti ovoj bolnici ministar Lončar.

Oko 400.000 parova u Srbiji ima problem da dobije dete, a porast steriliteta je i problem celog sveta, koji se stalno uvećava.

PROČITAJTE JOŠ - Do bebe lakše i jeftinije

- Država je preduzela brojne mere kako bi se takvim parovima izašlo u susret, te su tako obezbeđena tri pokušaja vantelesne oplodnje o državnom trošku, a starosna granica pomerena je sa 40 na 42 godine - kaže ministar Lončar. - Radimo na tome da se omoguće o trošku države i više od tri pokušaja, ali hoćemo da sredimo sistem, da možemo da kontrolišemo koliko je novca uloženo i koja je uspešnost, odnosno koliko je beba rođeno.

PROČITAJTE JOŠ - Embrion može na poklon samo jednom primaocu

U "Narodnom frontu" rađeno je godišnje oko 300 procedura BMPO, a cilj je da se sada taj broj poveća na 500 i 600.

Parovi će moći u banci ove klinike da sačuvaju embrione, tako da u sledećem pokušaju, ako prvi nije uspeo, neće morati da ponavljaju teške procedure stimulacije stvaranja jajnih ćelija.


CILj - 35 ODSTO USPEŠNOSTI

- SADA imamo najsavremenije Odeljenje za biomedicinski potpomognutu oplodnju u državi, čime su naši uslovi za rad izjednačeni sa svetskim centrima, pa se očekuje da na tom nivou bude i naša uspešnost u ovim postupcima - kaže direktor GAK "Narodni front" prof. dr Željko Miković. - Uspešnost vantelesne oplodnje u "Narodnom frontu" do sada je bila oko 30 odsto, a računamo da bi sada mogla da bude oko 35 odsto. To je maksimum koji postoji u svetu, više od toga ne može da se postigne.

PROČITAJTE JOŠ - Nepoznat broj beba rođenih metodom vantelesne oplodnje