NESREĆA koja se u petak dogodila u namenskom preduzeću "Milan Blagojević" u Lučanima, kada je radnik M. B. teško povredio ruku, zbog čega je hitno prevezen u Klinički centar Srbije, još jednom je dokazala koliko je posao u preduzećima vojne industrije opasan i težak.

Nesreća se dogodila u radnoj jedinici "Namenska proizvodnja 2", u pogonu jednobaznih baruta na prvom odeljenju, i to, po svemu sudeći, greškom samog radnika, čije povrede mu, na sreću, nisu ugrozile život.

- Prilikom redovne proizvodnje, odnosno operacije dešaržiranja gnjetalice, došlo je do teške povrede radnika M. B. koji je, u toku redovnog procesa rada, neoprezno postavio ruku u unutrašnjost gnjetalice, što je propisima rada strogo zabranjeno - kaže se u saopštenju fabričke pi-ar službe. - Ceo događaj je zabeležen putem video-nadzora i snimci su dostavljeni nadležnim organima. Stanje povređenog radnika je stabilno. Radi se o teškoj povredi desne podlaktice.

PROČITAJTE JOŠ - Lučani: Nesreća u "Namenskoj", teško povređen radnik

U svom proizvodnom programu lučanska fabrika, ima najopasniji tehnološki proces proizvodnje i najopasnije materije, pa i pored primene svih tehničkih i organizacionih mera zaštite mogu nastati akcidenti. Tehnološki požari u procesu valjanja baruta su po svetskim normama u sličnim tehnologijama dozvoljeni i do 10 odsto u odnosu na dnevnu proizvodnju.


BEZ LjUDSTVA

VLADA Srbije uložila je oko 4,4 miliona evra u izgradnju novog objekta u Lučanima nemenjenog za kontinuiranu nitraciju celuloze, u kome će se sve opasne operacije izvoditi bez prisustva ljudstva. Preduzeće je iz sopstvenih sredstava izdvojilo blizu 1,2 miliona evra za ovaj novi pogon.