KO od nas sme da odustane od jače Srbije, od još bolje Srbije, Srbije koja iznad svega ceni mir, trud, znanje, upornost, koja poštuje starije i daje podršku mladima, Srbije koja poštuje različitosti, koja veruje i brani principe, veruje u sebe i pomaže drugima. Srbije koja je danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra.

PROČITAJTE JOŠ: Spomen-soba Gvozdenom puku

Ovo je poručila premijerka Ana Brnabić u petak u Prokuplju, gde je održana sednica Vlade Srbije i otkriven spomenik čuvenom "Gvozdenom puku", povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja grada nakon ratova od 1912. do 1918.

PROČITAJTE JOŠ: Vek sećanja na herojstvo Gvozdenog puka

- Stati pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih i 6.500 ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, za mene predstavlja više od časti i obaveze - kazala je premijerka Srbije. - To je trenutak pokornosti pred onima koji su nas učinili nepokorenima i naučili pravom značenju reči sloboda.

Brnabićeva je rekla da se sloboda samo jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću, a da je posle pametni narodi cene, čuvaju i žive, ulažu u nju, mir, svoj trud, rad i znanje, da bi za buduće generacije sloboda i mir bili sigurni i večni.

- Srbija danas svoju slobodu brani svakim putem koji izgradi, fabrikom, školom, bolnicom koju otvori, svakom bebom, mladom osobom koja ima razlog da ostane. Nemamo više prava da se sa bilo kojom glavom igramo. Potrebne su nam, više nego ikada, ne da ginu, nego da žive, da misle, da veruju, nadaju se, stvaraju, planiraju, vole, gledaju, sanjaju, i zasluže sve ono što je, za njih, ovaj gvozdeni, večni puk, osvojio - rekla je Brnabićeva, nakon što je zajedno sa gradonačelnikom Prokuplja Aleksandrom Simovićem otkrila spomenik uz intoniranje pesme "Tamo daleko".

Premijerka je rekla da smo krenuli putem da od nekadašnjih neprijatelja napravimo prijatelje, što je i deo našeg duga prema "Gvozdenom puku", kojem su se neprijatelji divili.

Sa ceremonije u Prokuplju

Ona je naglasila da je sednica Vlade u Prokuplju signal koliko će se u narednom periodu investirati u taj grad i ceo Toplički okrug, i izrazila nadu da će se u prvu fazu gradnje Auto-puta mira, od Niša preko Prištine do Tirane i Drača, deonicu od Niša do Pločnika, krenuti krajem naredne godine.

Kako je rekla, ceo koncept Topličkog kraja će se u potpunosti izmeniti kada budemo imali auto-put kroz taj deo zemlje. Kao drugi važan projekat istakla je izgradnju industrijske zone, koji je podržan od strane predsednika Aleksandra Vučića, dok je treći preseljenje Opšte bolnice u Dom zdravlja gde je na raspolaganju 30.000 kvadrata prostora, što će uticati da Prokuplje postane regionalni centar.

- Hoćemo da stavimo Prokuplje na mapu kao regionalni centar - poručila je Brnabićeva.

Sa sednice Vlade Srbije u Prokuplju

DIVLjENjE SAVEZNIKA

U PROKUPLjE su 1918. umarširale jedinice Prve srpske armije sa vojvodom Petrom Bojovićem na čelu. U petak je otkriven spomenik Drugom pešadijskom puku srpske vojske, poznatijem po nazivu "Gvozdeni", sastavljenom uglavnom od žitelja Toplice i Jablanice, a koji je učestvovao u ratovima od 1912. do 1918. godine. U istoriju je ušao zbog junaštva kojim je zadivio i savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode.