Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Poštanska štedionica danas su sklopile sporazume kojim je moguće elektronsko plaćanje platnim karticama na portalu e-uprave i putem POS terminala na šalterima organa javne upave.

Plaćanje se može obaviti Masterkard (Mastercard), Dina i Viza (Visa) karticama, saopšteno je iz Kancelarije za IT i e-upravu.

PROČITAJTE JOŠ: Trećina građana račune plaća preko interneta

"Građani će koristiti usluge Poštanske štedionice prilikom plaćanja administrativnih taksi na portalu e-uprave. Pored toga, ta banka će se kao naš partner uključiti i u širenje mreže POS terminala kako bi na svim šalterima gradskih i opštinskih uprava u Srbiji u periodu od šest meseci bilo moguće plaćanje administrativnih taksi platnim karticama", rekao je direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ: Od danas obavezna e-mail adresa za registraciju u APR-u

Dodao je da se plaćanjem putem interneta ili na POS terminalima povećava efikasnost u pružanju usluga građanima i štedi vreme čekanja u redovima.

Predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić rekao je da ta banka u državnom vlasništvu daje doprinos pospešivanju bezgotovinskog plaćanja platnim karticama na internetu i POS terminalima."Biće moguće da građani na brži i jednostavniji način plate usluge koje zahtevaju od nadležnih organa ili su u obavezi da ih izvrše. Ovo je i prilika da se dodatno uveća mreža za korišćenje nacionalne Dina kartice za koju je naša banka najveći izdavalac sa oko 1,6 miliona izdatih kartica", rekao je Kekić.

Ocenio je da će širenje mreže preko portala e-uprave i POS terminala kod budžetskih korisnika znatno doprineti aktivnostima koje preduzima Narodna banka Srbije u promociji domaće platne kartice.

Poštanska štedionica javila se na ovogodišnji poziv koji je bankama, platnim institucijama i ustanovama elektronskog novca u Srbiji uputila Kancelarija za IT i e-upravu da realizuju različite vidove elektronskog plaćanja, a poziv je i dalje otvoren.