ŠTAMPARIJA "Borba" je, tokom šest i po decenija trajanja "Večernjih novosti", samo ovaj dnevni list odštampala u gotovo pet milijardi i šest stotina hiljada primeraka! Za to je potrošeno 540 miliona kilograma roto-papira. Prosečan tiraž od dana osnivanja do danas premašuje 240.000 primeraka dnevno. Ukoliko se tome dodaju i revije Kompanije "Novosti", broj odštampanih primeraka njenih izdanja premašuje šest milijardi. To su podaci koji su nekome nezamislivi, ali su realni.

Ovo za "Novosti" kaže Vladimir Gudurić, generalni direktor Štamparije "Borba", koji je pod krovom naših kuća proveo 37 godina. Bio je direktor "Sporta", izvršni direktor "Novosti", a na čelu Štamparije je već deceniju i po. Prema "Novostima" je uvek gajio posebne emocije, dobro je poznavao ljude i sudbine, izlazio u susret. Znao je da je uspeh siguran kada se jedni na druge naslanjamo.

- Od prvog dana naša povezanost je suština naših odnosa - kaže Gudurić. - Ta povezanost je dobrim delom odredila sudbinu "Večernjih novosti", ali i Štamparije do danas. Jer, jedni bez drugih ne možemo. Preturili smo i jedni i drugi teška vremena, promenili smo više država, više uređenja, menjali su se vlasnički odnosi, da nismo ostali zajedno, da se nismo razumeli i sarađivali, danas ne bi bilo ni "Novosti", ni Štamparije.

Srpski štamparski gigant je od svog najisplativijeg proizvoda stariji devet godina. Osnovan je 15. novembra 1944. godine. Štampa, danas, dvadesetak dnevnih, nedeljnih i periodičnih izdanja. Ovde hleb zarađuje više od 200 grafičara.

Vladimir Gudurić, direktor Štamparije "Borba"

Pročitajte još - JUBILEJ “NOVOSTI”: U prvom planu je bio čovek

- Dugogodišnja saradnja, bez značajnijih tenzija, doprinela je da smo i danas u isprepletanim odnosima, pa čak i vlasničkim - govori Gudurić. - "Novosti" nisu obična firma i običan proizvod. One su jedno biće od izuzetnog značaja za našu državu. Za naš narod. A ne samo za sve nas koji živimo od "Novosti". Ovaj list ne čine samo novinari, fotoreporteri, rukovodstvo..., već i šoferi, distributeri i štampari. Uz novinare, štampari su najvažniji. Oni su sagradili ovu imperiju, koja je postala, kako bi dugogodišnji novinar i urednik Jovan Kesar rekao, "srpsko nacionalno blago". Trajalo je to decenijama, traje i danas.

Grafički radnici štamparije koji rade pripremu i štampanje naših izdanja

Direktor Štamparije podseća da je ovo preduzeće podnelo ogroman teret od nekoliko milijardi dinara i dovelo u pitanje sopstveno poslovanje da bi "Novosti" opstale. Da to nije urađeno, potonule bi "Novosti", a za njima i Štamparija.

- Ali, nije bitno da se kaže ko je važniji. Najbitnije je da se zna da smo mi naše kuće zajednički podizali od početka i u njima živeli decenijama. "Novosti" u Štampariji imaju prvog i najjačeg partnera, među radnicima velike prijatelje.

Gudurić kaže da su kult "Večernjih novosti" isto tako zajednički negovali, ne samo ulagali, nego i gradili.

- Zgradu u Kosovskoj 26 podigle su "Novosti" i Štamparija - napominje Gudurić. - Zajednički smo ulagali u opremu, pratili sva tehnološka dostignuća i danas se štampamo na mašinama koje su bile investicija i jednih i drugih.

Pročitajte još - JUBILEJ "NOVOSTI": Prvi smo stigli u Vijetnam

U bivšoj, velikoj Jugoslaviji, u vanrednim prilikama, mašine su "izbacivale" i po 800.000 primeraka "Večernjih novosti" dnevno. Godine 1987. prosečan tiraž našeg dnevnog lista bio je 400.000.

Svakodnevni prevoz naših novina vrši "Beokolp"

- Ovi podaci potvrđuju da Štamparija ima izuzetan kapacitet - kaže Gudurić. - Naša preduzeća prolaze kroz ozbiljan proces restrukturiranja. Verujem da će se taj posao uspešno završiti na zadovoljstvo svih zaposlenih. I ne samo zaposlenih, nego i svih čitalaca, pa i same države koja je veoma zainteresovana da se obe naše kuće očuvaju.

ČESTITKE ZA PRAZNIK

GUDURIĆ je čestitao "Novostima" šest i po decenija trajanja. Poželeo sreću novinarima i svim zaposlenima u Kompaniji "Novosti".

- Iskreno se nadam - kazao je - ne samo da će "Novosti" sačuvati, već da će zaposleni mnogo bolje živeti od svog rada. To, naravno, želim i svim zaposlenima u Štampariji.

ZAJEDNIČKI ŽIVOT

- KAD živite zajednički život, morate da delite i zajedničku sudbinu - govori generalni direktor Štamparije. - Kada su naši međusobni odnosi bili bliski, tada su rezultati bili najbolji. Kad god su se "Novosti" udaljile od Štamparije, nije bilo dobro za njih. Naša je želja da "Novosti" i dalje žive i opstanu.