Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je da će u petak razgovarati sa predstavnicima misije KFOR, povodom usvajanja zakona u kosovskom parlamentu kojima se omogućava formiranje vojske tzv. Kosova.

Vulin je za Radio televiziju Srbije rekao da su protekle noći razmenjivane informacije i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom obavio više razgovora.

"Uveren sam da će predsednik doneti najbolju moguću odluku", rekao je Vulin upitan da li će Vučić prihvatiti savete da proglasi okupaciju.

Pročitajte još - “NOVOSTI” SAZNAJU: Od Vučića traže da proglasi okupaciju ako Kosovo dobije vojsku !

Odgovarajući na pitanje ko sada može da zaustavi formiranje vojske Kosova, Vulin je kazao da je to pitanje za međunarodnu zajednicu koja je preduzela na sebe odgovornost za svako stanje na Kosovu, a posebno za poštovanje mira i bezbednosti.

"Sada je vreme da vidimo da je li je međunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i odluke", rekao je Vulin.

Istakao je da sada treba da se vidi i kolika je "težina reči Nato pakta".

Pročitajte još - Priština: Srpske poslanike nazivali „svinjama”, usvojili zakone o pretvaranju KBS u vojsku

Vulin je kazao da je Srbija potpisala Briselski sporazum, zato što joj je garantovano da na Kosovu neće biti nikakvih oružanih snaga.

"Priština na ovaj način značajno destabilizuje situaciju na KiM", ocenio je on.

Skupština Kosova jednoglasno je u četvrtak usvojila u načelu predloge zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), kao i o službi u BSK. Zakone su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste koja je nakon izražavanja neslaganja sa razmatranjem i usvajanjem zakona o ministarstvu odbrane Kosova napustila sednicu Skupštine.