Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u petak sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X i patrijarhom srpskim Irinejom, a patrijarh Jovan X se naročito zahvalio Vučiću na ličnom angažovanju i posvećenosti koju je kao predsednik Vlade, a sada kao predsednik Republike, pružao i pruža SPC.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru poglavar drevne pravoslavne crkve na Bliskom istoku upoznao je predsednika Vučića sa iskušenjima kroz koja je tokom ratnih godina prolazio pravoslavni narod Sirije i naglasio istorijsku bliskost i povezanost Antiohijske i srpske patrijaršije, kao i zadovoljstvo višednevnom posetom Srbiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Pročitajte još - PATRIJARH U GRAČANICI: Kosovo je naše dok smo ovde

Vučić je izrazio nadu da će narod Sirije u budućem periodu osetiti blagodeti mira i slobode, te da će ratne patnje i stradanja ostati u prošlosti.

Posebna tema razgovora predsednika sa dvojicom patrijaraha bio je težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Foto Tanjug

Predsednik je upoznao Jovana X sa pozitivnim rezultatima reformi koje se sprovode u Srbiji i istakao značaj jubileja 800 godina autokefalnosti SPC, koji će biti obeležen tokom 2019. godine, a kojom prilikom će Hram Svetog Save, sa okončani radovima na drugoj fazi mozaika, zasijati novim sjajem.

Susretu predsednika i dvojice patrijaraha prisustvovali su mitropoliti Akre Vasilije, Njujorka i Severne Amerike Josif, mitropolit zagrebačko-lubljanski Porfirije, episkopi bački Irinej, šumadijski Jovan.