NAJVEĆI i najpopularniji univerzitet u Srbiji - beogradski - ove godine na budžet će upisati 9.544 studenta. Na Univerzitetu u Kragujevcu o trošku države studiraće 2.408 brucoša, na niški univerzitet upisaće se 3.253, na univerzitet u Prištini 1.098, a na univerzitet u Novom Pazaru 684 studenta. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu o trošku države studiraće 278 studenata. O trošku budžeta Srbije upisaće se ukupno 17.265 studenata.

Pročitajte još: POGLEDAJTE: “Novosti” objavljuju spisak slobodnih mesta za upis na prvu godinu fakulteta u Srbiji (FOTO)

Ovo je u četvrtak odlučila Vlada Srbije, a univerziteti su ranije dali svoje predloge kvota za uspis na budžet, koje je vlada prihvatila.

I 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dostavili su svoje predloge za upis na budžet, a odluku da li će ostati brojka od 5.424 studunta, koliko je predloženo, treba da donese pokrajinska vlada.

Takođe, svi univerziteti predložili su i broj studenata koji mogu da se školuju o svom trošku. Tako će na Univerzitetu u Beogradu svoje studije moći da plaća 5.675 studenata, na kragujevačkom univerzitetu 1.375, na niškom 1.929, na novopazarskom 899, prištinskom 644, a na Univerzitetu umetnosti u 148. U Novom Sadu je predloženo da se upiše 3.924 samofinansirajućih studenata.

Maturante koji ne uspeju da upišu neki od državnih, čeka oko 13.000 indeksa na privatnim univerzitetima.

Pročitajte još: Brucoši ne mogu dva puta na budžet

Očekuje se da i ove godine, kao i prethodnih, najveće interesovanje maturanata bude za Elektrotehnički fakultet, Medicinski, IT smer na Matematičkom fakultetu i psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Tradicionalno se na ovim fakultetima prijavljuje i po nekoliko puta više brucoša nego što je planirano da se upiše.

- Statistike pokazuju da se kod nas prijavljuje u proseku oko 1.200 budućih brucoša - kaže nam dekan Elektrotehničkog fakulteta Milo Tomašević. On navodi da će više podataka o zainteresovanosti budućih akademaca imati nakon probnog prijemnog ispita koji će na ETF biti organizovan u junu.

Primera radi, ove godine je planirano da se na EFT upiše 720 brucoša, plus na softversko inženjerstvo 180.

Kada je reč o ceni školarina, one su na većini fakulteta ostale kao i prošle godine, a povećane su na Ekonomskom, Pravnom, Saobraćajnom, Mašinskom i Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Prijemni ispit na Beogradskom univerzitetu održava se od 24. do 30 juna, a svaki od 31 fakulteta ovog univerziteta odlučiće o tačnom datumu.

SPREMNE I VISOKE ŠKOLE

Vlada je, inače usvojila i kvote za upis studenata sa invaliditetom, studenata romske nacionalnosti i onih koji su srednju školu završili van Srbije. Usvojen je i broj studenata koji će se upisati na visoke škole.

Takođe Vlada je usvojila i broj studenata koji će se o trošku države upisati na master i doktorske studije.