RODITELjI preminulog Marka Kosovca (28) iz Kraljeva, koji je dobio otkaz ugovora o privremenim i povremenim poslovima, dok je u dubokoj komi ležao u bolničkoj postelji, kao posledica povrede na radu, najavljuju tužbu protiv kraljevačkog JKP "Čistoća", na čijim je javnim radovima povređen. Oni ne kriju gorčinu zbog nečovečnog postupka rukovodstva ove firme.

Kosovac je 9. septembra teško povređen kada je pao sa traktorske prikolice, na kojoj se vozio tokom uređenja spomen-parka. On je po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima obavljao javne radove za lokalno JKP "Čistoća" na prikupljanju pokošene trave. Povrede glave koje je zadobio bile su izuzetno teške, a nastupila je i duboka koma. Uprkos naporima lekara u Kliničkom centru u Kragujevcu, koji su se danima borili za njegov život, 22. septembra je preminuo. U međuvremenu, potpisano mu je rešenje o raskidu ugovora, sa obrazloženjem da se radnik nije pojavio na poslu.

- Tužićemo "Čistoću", pa neka sud i nadležni utvrđuju istinu i da li je sve bilo po zakonu - ne skrivajući suze ispričali su nam u svom skromnom domu u Žiči kod Kraljeva Pavle i Slobodanka Kosovac, otac i majka nastradalog radnika. - Nije istina da je direktor "Čistoće" bio sa nama u kontaktu dok nam je sin bio u bolnici. Došao je tek kada je Marko umro. To ga nije sprečilo da raskine ugovor na dan kada je moj sin povređen, iako je isticao tek 30. septembra. Ako ima pravde i Boga, za ovu nepravdu i sramno ponašanje trebalo bi da čuje država.

Kosovci su ogorčeni i javnim istupom direktora JKP "Čistoća" Ivice Bogojevića, koji je raskid ugovora opravdao - primenom propisa.

- Kako ga nije sramota da to pravda zakonom i propisima?! Rešenje o raskidu ugovora je napisano sa obrazloženjem da stupa na snagu zbog nedolaska na posao. Pa, kako da dođe na posao kada je u komi u bolničkoj postelji, pitam ja i tog direktora i sve nadležne u ovoj zemlji - očajan je Pavle Kosovac.


PROČITAJTE I: PAO U KOMU, DOBIO OTKAZ: Radnik JKP "Čistoća" preminuo nakon pada sa traktora

Roditelji nastradalog radnika ističu da nemaju razumevanja za ćutanje preduzeća za koje je njihov sin radio. Dok je bio u bolnici, niko ga iz "Čistoće" nije posetio, niti pozvao familiju da pita za njegovo zdravlje.

- Nikoga nije zanimalo ima li to dete roditelje, da ponudi pomoć, niti da pita možemo li uopšte da odemo da posetimo svoje dete u bolnici. Da nije bilo dobrih komšija, ne bismo ni mogli da odemo do Kragujevca - kaže Pavle, grleći fotografiju nastradalog sina. - Niko i ništa ne može da ublaži našu tugu i bol. Izgubili smo sina, ali i nepravda boli.


OTKAZ NEMORALAN I NEDOPUSTIV

U NACIONALNOJ službi za zapošljavanje (NSZ) objašnjavaju da poslodavci imaju niz obaveza prema radnicima sa kojima je zaključen ugovor o privremenim i povremenim poslovima.

- Obavezni su da redovno uplaćuju i dostavljaju dokaze za naknadu za obavljeni posao, poreze i doprinose za socijalno osiguranje, da organizuju zaštitu i bezbednost, kao i da nas obaveštavaju o svim promenama važnim za realizaciju ugovora - kažu u NSZ.

Sindikalci, međutim, ukazuju da je poslodavac dužan i da se vodi moralom i humanošću. Nedopustivo je da zbog nedolaska na posao otkaz dobije čovek koji leži u bolničkoj postelji.


VREDAN RADNIK

TRAGIČNO nastradali radnik je, prema priči majke Slobodanke, završio osnovnu školu, a potom je radio svakakve poslove. Nadničio je zajedno sa ocem kako bi zaradio kakvu-takvu crkavicu.

- Poslove nije odbijao, zato se i prijavio na konkurs NSZ za javne radove. Želeo je da nam pomogne, da imamo od čega da živimo. I suprug i ja smo dijabetičari, živimo bez plate, penzije, socijalne ili bilo kakve druge pomoći - skrušeno kaže Slobodanka.

Rođaci, komšije i prijatelji kažu da je Marko bio vredan, pošten i dobar mladić.