ČEKOVI srpskih penzionera od Nove godine biće veći od 500 do 7.000 dinara u zavisnosti od toga koliki iznos sada primaju, dok sledeće uvećanje penzija mogu da očekuju u januaru 2021. godine.

Kako objašnjava prof. dr Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, redovno povećanje penzija će se vršiti jednom godišnje, na početku svake godine, što znači da se nakon povećanja penzija u januaru 2020. godine naredno povećanje biti u januaru 2021. godine.

- Inače penzioni čekovi se uvećavaju jednom godišnje u većini zemalja, a to rešenje je primereno i za Srbiju, nakon što je inflacija stabilizovana na niskom nivou - kaže naš sagovornik.

Povećanje penzije, u skladu sa švajcarskom formulom ne zavisi od toga da li je budžet u suficitu ili deficitu. Ono će se vršiti svake godine, a visine povećanja će zavisiti od rasta prosečnih zarada i inflacije.

- Eventualna privremena suspenzija redovnog povećanja penzija, moguća je samo u slučaju kada nastupe krajnje nepovoljne ekonomske okolnosti, poput velike ekonomske krize - kaže prof. Arsić. - Za razliku od toga, isplata jednokratne pomoći penzionerima od 5.000 dinara je posledica ostvarenog suficita. Ova isplata je opravdana samo u slučaju penzionera koji imaju male penzije, a nije opravdano da pomoć dobijaju koji imaju visoke iznose na čekovima.

Najtanje koverte (10.000 dinara) stižu na adrese oko 106.000 najstarijih u Srbiji. Njihov kućni budžet biće od januara uvećan za nešto više od 500 dinara. Prosečan penzioni ček, od 26.342 dinara, biće veći za 1.500, dok će najbrojnija grupa penzionera čija su primanja od 10.000 do 15.000 dinara, sada biti od 500 do 800 dinara viša. U sledećoj grupi najstarijih je oko 220.000 korisnika sa mesečnim primanjem od 15.000 do 20.000 i oni će sa januarskim čekom moći da računaju na povećanje do 1.000 dinara.

Od Nove godine povećanje penzija najviše će osetiti najstariji sa većim čekovima, međutim, njih je procentualno i najmanje. Prema zvaničnoj statistici PIO fonda svega oko četiri odsto penzionera mesečno prima više od 60.000 dinara.


NAJBOLjE REŠENjE
USKLAĐIVANjE penzija prema švajcarskoj formuli je dugoročno posmatrano najbolje rešenje za penzionere, jer se one isplaćuju u skladu sa ekonomskim mogućnostima privrede.

- Ova formula štiti penzije od obezvređivanja usled inflacije, a obezbeđuje realni rast penzija u godinama kada zarade realno rastu - kaže prof. dr Arsić. - Kratkoročno posmatrano, bilo je i povoljnijih rešenja za penzionere, poput povećanja prema rastu zarada, ali ono, ne bi moglo dugo da se primenjuje zbog nedostatka sredstava.