BEOGRAD ima instrumente kojima bi mogao da odgovori na najavu Prištine da će na granici blokirati kamione sa srpskom robom, ako Srbija ne prizna njihove ADR sertifikate neophodne za prevoz opasnih materija, smatraju u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Kako navode, Beograd je i ranije u razgovorima u Briselu, kako bi se izbegla blokada slobodne trgovine između Srbije i Kosova, Prištini ostavio četvoromesečni prelazni period.

- U tom periodu od tri kompanije registrovane na teritoriji AP KiM, koje se bave prevozom opasnog tereta sa prostora centralne Srbije, dve su pribavile odgovarajuće sertifikate za svoja vozila i vozače, a jedna kompanija to još nije učinila - kažu u kancelariji za KiM.

Kancelarija podseća da je transport opasnog tereta regulisan Evropskim sporazumom o međunarodnom drumskom prevozu opasne robe (ADR) i da samoproglašeno Kosovo, za razliku od Republike Srbije, nije ugovorna strana ADR. Problemi nastaju, kažu, zbog toga što ADR sertifikate za vozače izdaju neovlašćeni organi.

- Sertifikat za vozila sa KiM izdavali su nadležni organi Makedonije, a sertifikat za vozače nenadležne institucije iz Prištine, a ne ugovornice ADR - navodi Kancelarija. - Stav Beograda je da bi, kada su u pitanju vozila sa teritorije AP KiM, bilo kakvo odstupanje od ADR značilo kršenje tog sporazuma i imalo negativne posledice po Srbiju kao ugovornicu ADR, što bi ugrozilo njen međunarodni kredibilitet.

PRITISAK MEDIJA

PRIŠTINSKA štampa je prošle nedelje više puta pisala da je Vlada Kosova dala ultimatum Beogradu da do kraja marta prihvati ADR sertifikate neophodne za transport opasnih materija, poput gasa i nafte, kroz Srbiju. U suprotonom će na granici blokirati kamione koji prevoze srpsku robu.

- Svaki jednostrani potez, poput uvođenja recipročnih mera, bio bi argument sile - kažu u Kancelariji i nadaju se normalizaciji odnosa.