AERODROM "Nikola Tesla" donirao je 50 miliona dinara užičkoj vazdušnoj luci "Ponikve", a novac je namenjen obnovi aerodroma nadomak najvećeg grada zapadne Srbije. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je najavila da će civilni vazdušni saobraćaj na nekadašnjem vojnom, a sada gradskom, aerodromu biti uspostavljen već u septembru.

- Radimo na razvoju manjih aerodroma jer želimo da potpomognemo turizam, privredu i da ljude povežemo. "Ponikve" će novac uložiti u izgradnju terminala, postavljanje svetlosnih sistema i ograđivanje aerodromskog kompleksa - naglasila je ministarka Mihajlović.

Ugovor o donaciji potpisali su direktori "Nikole Tesle" Saša Vlaisavljević i "Ponikava" Saša Savić, a pored ministarke Mihajlović događaju su prisustvovali ministar Nikola Selaković, direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov.

- Prošlu godinu smo završili sa četiri milijarde dinara bruto dobiti, pa smo u situaciji da pomognemo. Ovih 50 miliona nije sve, doniraćemo i dva kilometra bezbednosne ograde - rekao je Vlaisavljević.

Direktor Savić tvrdi da će nadomak Užica uskoro biti stvoreni uslovi za prihvat i uzletanje čak i najvećih aviona.

- Već pregovaramo o linijama za manje letelice do 30 mesta. Zgrada terminala biće završena za dvadesetak dana - dodao je Savić.

PRILAZ

UŽIČANI su od predstavnika Vlade Srbije zatražili pomoć u izgradnji pristupne saobraćajnice do aerodroma "Ponikve".

- Država će pomoći Užicu da izgradi put do aerodroma, prošle i ove godine izdvojeno je 400 miliona dinara za obnovu puteva na teritoriji grada, a u junu će početi i dugo očekivana rekonstrukcija ovdašnje fabrike vode - rekla je ministarka Mihajlović.