ČUVENA fabrika za proizvodnju, preradu i promet voća, povrća i mesa iz Požege mogla bi uskoro ponovo - na prodaju. Kupac "Budimke" ovog puta se traži iz stečaja, a javni poziv, kako "Novosti" saznaju, mogao bi da se raspiše već u martu. Još nije utvrđena početna cena, jer tek treba da se angažuju procenitelji koji će je odrediti.

"Budimka" dosad nije imala sreće sa privatizacijom. Kupcima je nuđena ukupno 11 puta. Privatizovana je prvi put 2008. godine. Konzorcijum poslovnih ljudi, na čelu sa bankarom Milanom Tepićem, za pogon je dao 260 miliona dinara. Dve godine kasnije, Agencija za privatizaciju je raskinula prodaju zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza. Jedan od bivših vlasnika, Ananije Pavićević je, preko svog preduzeća "Pankomerc", međutim, i najveći poverilac "Budimke". Zbog neraščišćenih odnosa sa bivšim vlasnikom, pogon iz Požege nije uspeo ponovo da se privatizuje, a stečaj je proglašen u februaru prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ - "Budimka" budi more očekivanja

Više od godinu dana se čekalo na odluku hoće li "Budimka" u reorganizaciju ili bankrot i prodaju. Upravo je bivši gazda "Pankomerca" dva puta predlagao plan reorganizacije, koji je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, stečajni upravnik u ovom slučaju, odbacivala. Konačno je proglašen bankrot, pa su se stekli uslovi za unovčavanje imovine "Budimke".

Na spisku imovine, na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, pobrojano je ravno 1.426 stavki. Zgrada i objekata je - 64, a najviše opreme - 1.180 komada. Priznato je nepunih 800 miliona dinara dugova, od čega su petina neizmirene obaveze prema bivšim radnicima. Osporava se blizu 1,5 milijardi dinara obaveza.


PROČITAJTE JOŠ - Požega: Više od 20 kupaca zainteresovano za Budimku

INTERESOVANjE

O ZAINTERESOVANOSTI inevstitora za "Budimku" javnost sluša poslednjih godina. Prvi na spisku su Kinezi, ali se o eventualnoj prodaji raspituju i kompanije iz Evrope. Po utvrđivanju vrednosti "Budimke", moglo bi da sledi raspisivanje javnog poziva. Od poziva do roka za dostavljanje ponuda mora da prođe najmanje mesec dana.