BUDUĆI suvlasnik, akcionar u Komercijalnoj banci, može da bude samo neko ko je poželjan investitor, u smislu finansijske snage, ko ima iskustva u upravljanju finansijskim institucijama i dugoročno je opredeljen da doprinese već stečenoj jakoj poziciji finansijskog sistema u Srbiji. Ovo je u ponedeljak poručila guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, potvrđujući da su u toku pripreme za privatizaciju Komercijalne banke, u kojima učestvuje i NBS u okviru svojih nadležnosti.

- Država nije u situaciji da bilo koju privatizaciju i inače dobrih finansijskih institucija poput Komercijalne banke učini brzopleto i nesagledavajući prednosti postojanja jedne takve banke, koja je vodeća na tržištu, a u kojoj država ima većinsko učešće - napomenula je u ponedeljak guverner NBS.

PROČITAJTE I: Tabaković: Već radimo projekcije za povećanje plata i penzija

Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,74 odsto. Evropska banka za obnovu poseduje 24,43 odsto, IFC - Međunarodna finansijska korporacija pri Svetskoj banci ima 10,15 odsto akcija; nemački DEG fond 4,6 odsto, a švedski "Svedfond" 2,3 odsto udela.

Ukoliko bi država, kao vlasnik značajnog udela u Komercijalnoj banci, odlučila da ovaj paket zadrži, morala bi EBRD-u i IFC-u da isplati 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još 2006. godine. Tada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra. Potom su, sa nastupanjem svetske ekonomske krize, u vlasništvo ove domaće banke ušli i IFC, sa 40 miliona evra, DEG fond sa 20 miliona evra i "Svedfond" sa 10 miliona evra. Takođe, EBRD je Komercijalnu banku dokapitalizovao sa još 50 miliona evra. Privatizacija je odložena upravo zbog krize i stavljena "na čekanje" do nastupanja nekih boljih tržišnih uslova.

I novi sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, poznat kao "čuvarkuća" bavi se privatizacijom Komercijalne banke. Tako je početak privatizacije predviđen za februar iduće godine, raspisivanje tendera u junu, a prodaja do kraja septembra 2019.


KO JE SVE HTEO

U prethodnom periodu pominjali su se razni potencijalni kupci Komercijalne banke, što je ostalo bez zvanične potvrde. Tako je za kupovinu bila zainteresovana OTP banka, koja je u međuvremenu od grčkog vlasnika kupila Vojvođansku banku. Potom biznismen Miodrag Kostić, koji je svojoj AIK banci pripojio Jubanku (to jest Alfa banku, kupivši je takođe od grčkih vlasnika). Kao mogući novi vlasnik pominjana je i neimenovana turska banka...