POSLE sedmogodišnje finansijske i svake druge agonije, za kompaniju AD "Tigar" u Pirotu, stižu bolji dani. Najveća srpska i jedna od najvećih evropskih fabrika gume u kojoj se proizvodi sve - od opanaka, sportske i zaštitne obuće, do avionskih rezervoara za gorivo, povratila je poverenje partnera i konsolidovala poslovanje. Polako, ali sigurno, vraća se saradnji sa starim i novim kupcima, među kojima ima i onih koji su zainteresovani za strateške oblike povezivanja. Svoju poslovnu šansu ovde su nedavno videli i predstavnici nemačke kompanije "Rejn solušns".

Uz mukotrpan rad zaposlenih i rukovodstva, razumevanje i podršku države, "Tigar" će opstati, ocenjuje generalni direktor Vladimir Ilić.

- Period za nama je stvarno mukotrpan. Zahvaljujući državi, koja je nakon konverzije potraživanja postala akcionar sa oko 60 odsto vlasništva, uspešno se sprovodi takozvani UPPR u koji smo dospeli nakon duga iz 2013. od oko 50 miliona evra - kaže Ilić, koji je na mesto direktora imenovan pre 14 meseci. - Dugovanja su gušila kompaniju, zaposleni su štrajkovali zbog neredovnih plata, a pojedini partneri "proglasili nas mrtvima". Pretio je stečaj i da kompanija sa oko 1.500 radnika bude likvidirana.

Ilić dodaje da je u proteklih godinu dana sve bilo podređeno proizvodnji, a uz dva socijalna programa iz firme je otišlo oko 300 neproizvodnih radnika. Ostali primaju redovne i solidne zarade. Sve delatnosti koje nisu direktno vezane za proizvodnju se polako gase, a podaci kažu da je proizvodnja znatno porasla, kao i izvoz koji iznosi oko 6,2 miliona evra.

PROČITAJTE I: Nemci se raspituju za "Tigar"

- Naši ključni kupci koji povećavaju narudžbine su "Berner", "Dekatlon", "Jakobsen Ilse"... Na međunarodnom tenderu smo dobili i poslove proizvodnje zaštitnih čizama za armiju Finske i vatrogasce Hongkonga, što dovoljno govori o kvalitetu proizvoda. Trenutno smo najveća fabrika za proizvodnju gumene i zaštitne obuće u Evropi i mnogi su to prepoznali kao prednost - ističe Ilić i dodaje da je "Tigrov" opanak postao i modni detalj kreatorke Verice Rakočević, ali je i jedna količina dospela do Japanaca koji su se oduševili.

U fabrici "Tehnička guma" se proizvodi paleta od oko 5.000 artikala: od lopti za košarku, do avionskih rezervoara za gorivo. Tu su i drugi namenski proizvodi od reciklirane gume, kao što su podovi, balistički blokovi i mnoštvo delova za auto-industriju i rudnike. U fabrikama veliku pažnju poklanjaju očuvanju životne sredine i to ne samo preradom starih guma i reciklata. Tu su i takozvani neranjivi potporni točkovi za guseničare, pa je otuda kompanija interesantna i za "Jugoimport SDPR" i naše Ministarstvo odbrane.


VISOKE OCENE ZA ZAŠTITU

MEĐUNARODNE ocenjivačke kuće, pre nekoliko dana su kompaniju "Tigar" svrstale u klasu "B", kada je reč o zaštiti na radu i najvišom ocenom "A", koja se odnosi na prava radnika. Ocenu su zahtevali poslovni partneri iz zapadnoevropskih zemalja, koji ne posluju sa preduzećima koja ne poštuju prava i zaštitu radnika. Ova ocena je i neka vrsta preporuke za saradnju sa Piroćancima.