Zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uveren da će ideja o formiranju zajedničkog tržišta u regionu biti realnost za pet ili 10 godina.

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na skupu prisutni predstavnici privrednih komora celog regiona Zapadnog Balkana, ukljucucjući i prištinsku.

“Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, žleznica, manje zadržavanja na grancima. Zato smo predlagali formiranje zajedičkog tržišta, jer smo svi pojedinačno mali”, rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan.

Pročitajte još - Jedino tržište rešenje za region

"Uveren sam da će ta ideja, koja je naišla na podršku u Albaniji i BiH, a nadam se da će i u Makedoniji i u Prištini, makar za pet ili 10 godina postati relanost”, poručio je Vučić i istakao da će time troškovi biti smanjeni za sedam do osam odsto, a region će povećati konkurentnost na tržištu EU i postati privlačniji za veći broj stranih investitora.

Predsednik Srbije je zahvalio svim investitorima iz nordijskih zemalja koji ulažu u Srbiji, i naveo da je razmena sa nordijskim zemljama još uvek mala, u 2017. bila 655 milina evra.

“Verujemo da će ove godine premašiti 700 miliona evra. Nadam se da će biti mnogo više. To nisu dovoljno uverljivi brojevi, sigran sam da možemo bolje u budućnosti”, kaže Vučić.

Inevstitorima iz Danske, Finske , Švedske i Norveške uz zahvalnost da poslovanju u Srbiji, poručio je da će imati podršku naše države u skladu sa zakonom.

Predsednik je naveo je da je ukupna trgovina Srbije sa EU 67 i 68 odsto i da to jasno govori ko su nam kljucni partneri.

On je pozvao privrednike iz regiona da ulažu u Srbiji i naveo da će Srbija ulagati u region, a pozvao je i nordijske zemlje da ulažu u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

Istakao je će se zemlje regiona ako se ugledaju na nordijske, menjati sebe u smeru najuspešnijih i najmirinijih zona na svetu.

JAČA TRGOVINSKA RAZMENA I VIŠE FINSKIH KOMPANIJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je u razgovoru sa stalnim državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Finske Matijem Antonenom istakao da je neophodno raditi na jačanju trgovinske razmene i privlačenju finskih kompanija.

On je naglasio da je u Srbiji došlo do promene poslovne klime i da je povećanje broja stranih kompanija dokaz da je Srbija na dobrom putu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Pročitajte još - Finska podržava kredibilnu politiku proširenja

Vučić je zahvalio Finskoj na kontinuiranoj podršci Srbiji na evropskom putu, kao i ekspertskoj pomoći koju ova država pruža u procesu reformi u oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine, kao i spremnosti da prenese svoja iskustva u domenu poboljšanja poslovne klime.

Antonen je istakao da trgovinski sporazumi, koje Srbija ima sa državama Evropske unije, kao i sa Rusijom, Turskom i drugim zemljama, predstavlja dobru polaznu osnovu za jačanje interesa finskih kompanija da ulažu u Srbiju, jer se na taj način otvara i veće tržište. Finski zvaničnik pozdravio je reformske procese u Srbiji, navodi se u saopštenju.

ČADEŽ: REGION TREBA DA UČI OD NAJBOLjIH U SVETU

Nordijski model saradnje je veliko iskustvo za zemlje Zapadnog Balkana, a povezivanje sa privrednicima nordijskih zemalja prilika da učimo od najboljih na svetu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Šrbije Marko Čadež.

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Čadež je rekao da je današnji skup centralni događaj Nedelje nordijskih zemalja koja je posvećena saradnji i povezivanju kompanija nordijskog regiona i regiona Zapadnog Balkana.

Tri su, kaže, razloga zbog kojih je PKS inicirala taj događaj, a jedan je činjenica da je nordijsko tržište sa 27 miliona potencijalnih potrošaca veće od tržišta Zapadnog Balkana.

Među razlozima su za organizovanje skupa su i investicije ozbiljnih nordijskih kompanija u Srbiji i širenje njihovog poslovanja, kao i transfer iz obasti savremenih tehnologija i digitalne industrije.

"To je prilika za nas da učimo ono što ne znamo, da učimo od najboljih", poručio je Čadež i naveo da je u prethodna tri dana održano više od 30 bilateralnih sastanaka u okviru Nedelje nordijskih zemalja.

Istakao je da nordijski model saradnje veliko iskustvo za region Zapadnog Balkana u zalagnjima za osnivanje zajedničke regionalne komore i najbolja moguća poruka za ceo region.

"Povezivanje balkanskih privreda je preduslov napretka, i u oblasti izvoza i konkurentnosti, ali i svake ekonomije regiona pojedinačno.

Naveo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka podržava ekonomsko povezivanje regiona koliko god to, kaže, bilo teško i kompleksno.

Za učešće na forumu prijavljeno je oko 70 srpskih i oko 50 nordijskih kompanija.

Direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović rekao je današnji skup najveći događaj u obasti saradnje nordijskih kompanija i onih iz Zapadnog Balkana o čemu svedoči i prisustvo velikog broja privrednika.

"Tek ćemo imati priliku da iskoristmo taj potencijal za privrednu saradnju. Želimo da nastavimo ovim putem. Voleli bismo da ovo bude samo jedan od samita koji ćemo organizovati", rekao je Pavlović.

Najavio je da će u novembru u Stokholmu Srbija učestvovati na konferenciji na kojoj će predstaviti svoje prednosti direktorima i rukovodstvu noridijskih kompanija. Pavlović je rekao da je cilj da što više nordijskih kompanija dođe u Srbiju.

Kako je istakao, nordijska tržišta su jedna od najzahtevnijih na svetu.

"Baš zato što možemo da budemo konkurenti, treba da iskoristimo priliku za saradnju i da današnji skup bude početak balkansko nordijske saradnje", poručio je Pavlović.

Na otvaranju skupa govorio je i stalni državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Finske Mati Antonen koji je istakao da su nordijske zemlje spremne da pomognu regionu Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Naveo je da je Finska članica EU od 1995. godine, da je njeno iskustvo pozitivno i da podržava ideju proširenja Unije.