BEOGRAD - JP "Putevi Srbije" planira da u junu postavi 56 kamera na 14 portala na autoputu Beograd - Niš, najavio je rukovodilac Sektora za naplatu putarine u tom preduzeću Darko Savić.

"U fazi smo pilot projekta postavljanja video- nadzora, odnosno kamera na deonici autoputa od Beograda do Niša, koji predviđa 56 kamera na 14 portala, a jedna od mogućnosti je merenje prosečne brzine po sekcijama", rekao je Savić novinarima na Sajmu automobila u Beogradu.

Kako je naveo, na određenim sekcijama gde nema odmorišta predviđena je prosečna brzina, a u planu je da sistem u junu počne da funkcioniše. Tender je završen, radovi su počeli, i očekujemo da u junu zaživi ovaj projekat, rekao je Savić.

JP Putevi Srbije, takođe beleži značajan porast korisnika elektronske naplate putarina, i broj korisnika uredaja za ENP se uvećava svake godine, rekao je on.

PORČITAJTE JOŠ - VIDEO-NADZOR NA KORIDORU 10: Kamere pomno prate šta sve putari rade

U sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno ima skoro 300.000 korisnika. "Prodali smo više od 70.000 tagova za elektronsku naplatu putarine, a nakon otvaranja novih naplatnih stanica, "Putevi Srbije" očekuju još masovnije kosričhenje sistema elektronske naplate", rekao je Savić.

Novine u radu su i to što je fizičkim licima omogućeno korišćenje postpejd usluga. U "Putevima Srbije" ističu da u ukupnom saobracaju teretnih vozila čak 70,94 odsto pripada teskim kamionima.

Učešće ENP u ukupnom prihodu pokazuje konstantan rast, u 2018. godini iznosilo je u 2017. godini iznosilo je 45,51 odsto , dok je u 2017.godini iznosilo 40,59 procenata.

Učešće prihoda od ENP u ukupnom prihodu od naplate putarine raste u proseku za šest odsto na godišnjem nivou i u prethodnoj godini cini skoro polovinu ukupnog iznosa, pokazuju podaci tog preduzeća.

Uređaj za ENP se moze koristiti u pripejd sistemu sa unapred uplacenim sredstvima i u postpejd sistemu, placanjem na mesečnom nivou nakon ispostavljenog računa.

JP "Putevi Srbije" korisnicima elektronske naplate putarine u pripejd sistemu omogucava popuste na putarinu od 4 odsto do 10 procenata u zavisnosti od vrednosti uplacenih sredstava. JP "PuteviSrbije" je raspisalo javnu nabavku priprema nabavku i planira instalaciju jos 10 elektropunjača na naplatnim stanicama.

Inače, JP "Putevi Srbije"- Sektor za naplatu putarine ucestvuje na 54. Međunarodnom salonu automobila, a predstavnici tog preduzeća su u utorak na posebnom štandu informisali zainteresovane posetioce o prednostima elektronske naplate putarine i drugim sadrzajima kao sto su punjači za električne automobile, besplatan W-Fi duž deonica autoputa, aplikacijama za mobilne telefone "Putevi Srbije".