PRIVREDNI rast u Srbiji u julu je iznosio 4,4 odsto. Ako se tako nastavi do kraja godine, rast srpske privrede u odnosu na prošlu godinu iznosiće najmanje 3,5 odsto, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

- Naša stopa rasta prošle godine bila je 4,3 odsto BDP - navodi Mali. - Projektovali smo da stopa rasta ove godine bude 3,5 odsto, a posle prvog i drugog kvartala bilo je reči o tome da ekonomija usporava. To je bilo moguće, imajući u vidu krizu u Nemačkoj, kao i u ostalim zemljama koje su naši ekonomski partneri. Ali, za vašu informaciju, u julu je stopa rasta iznosila oko 4,4 odsto. Ako tako nastavimo, u avgustu i septembru, mi ćemo imati najmanje 3,5 odsto stope rasta u ovoj godini.

PROČITAJTE JOŠ: Mali: Domaće kompanije su nosioci rasta i razvoja privrede

On je, obraćajući se privrednicima iz Slovenije, na radnom sastanku u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba, naveo da se zahvaljujući investicionom programu od 12 milijardi evra, koji je najavljen u naredne četiri godine, očekuju i više stope rasta u godinama koje dolaze.

- Ako svoj BDP koncipiramo na rastu lične potrošnje i investicijama i ako učinimo zemlju atraktivnijom u smislu smanjenja opterećenja privrednika, izvoz će da raste i eto nama rasta od pet, šest odsto, što nam je cilj - rekao je ministar.

Mali se na radnom sastanku, kojem je prisustvovala predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Šišakov i ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc, osvrnuo i na ekonomsku i političku saradnju sa Slovenijom, koja po njegovoj oceni nikad nije bila bolja.

- Investicije rastu iz godine u godinu. Sa milijardu i 100 miliona evra, Slovenija je među deset najvećih investitora u Srbiji, a oko 25.000 građana Srbije radi u slovenačkim firmama u zemlji. To su važne cifre koje pokazuju stepen naše ekonomske saradnje, a ja sam uveren da ti rezultati mogu da budu još bolji - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, prvi put u prošloj godini zabeležen je suficit u trgovinskoj razmeni sa Slovenijom, što njega kao ministra finansija veoma raduje.

On je istakao da je dobro što odnos sa Slovenijom nije jednostran, jer sada imamo i investicije iz Srbije u Sloveniju u IT sektoru, prerađivačkoj industriji, a kao jedan od uspešnih primera naveo je ulaganje "Nektara" u "Fruktal".


FISKALNA STABILNOST

Prema rečima Siniše Malog, Srbija danas ima finansijsku i fiskalnu stabilnost, jer se vodi računa o svakom dinaru, povećavaju se investicije i unapređuje poslovno okruženje.

- Kada pogledate svaki makroekonomski podatak Srbije, u odnosu na pre par godina, on je impresivan. Nama je stopa nezaposlenosti 10,3 odsto, a 2013. godine krenuli smo sa 25,9 odsto, dakle svaki četvrti u Srbiji pre par godina nije imao posao - naveo je Mali i dodao da je trend takav da će već početkom sledeće godine doći do jednocifrene stope nezaposlenosti i naglasio da o tome pre nekoliko godina nismo mogli ni da sanjamo.