ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

SRPSKI biznismen Nebojša Šaranović dao je na berzi nalog vredan 84 miliona kuna (oko 11,2 miliona evra) za kupovinu 80.000 akcija "Kraša". Ponudio je cenu od 1.050 kuna, a ceo iznos je namenjen za pet odsto ukupnog broja "Krašovih" akcija.

Bitka za akcije zagrebačke konditorske kompanije tako se nastavlja, uprkos proceni nekih analitičara da će jedno vreme vladati primirje. Šaranović, očigledno, želi da ubrza proces i ne smanjuje ponudu za akcije, ali i ne povećava cenu. Privlačna je to ponuda za male akcionare, koji pažljivo prate sve što se događa i očigledno čekaju trenutak najpovoljniji za njih. Nije isključeno da Šaranović "vreba" i akcije "Braće Pivac", jer su i jedni i drugi za mnogo manje pare došli do akcija "Kraša".

Akcije "Kraša", inače, lete u nebo - nude se i po 1.700 kuna, ali se trguje u najvećem broju slučajeva sa cenom od 1.050 i retko kada se dođe do 1.300 kuna. U ovom času se ne nudi toliko akcija za koliko je Šaranović zainteresovan, a preostalo je 14 odsto deonica. Analitičari procenjuju da svi čekaju kako bi postigli višu cenu od one koju nudi Šaranović u ovom času.

Na sajtu Zagrebačke berze sinoć su obnovljeni podaci o vlasništvu akcija u "Krašu". Nebojša Šaranović u svojim rukama ima 24,12 odsto akcija i već ozbiljno diše za vratom braći Pivac, koja su na koti od 30,73 procenta deonica.

Da Srbin, koji u svom vlasništvu drži fabrike "Jafa" iz Crvenke i "Banini" iz Kikinde, ima inicijativu u trci za "Kraš", svedoči i činjenica da je za akcije ove industrije ponudio dva i po puta više novca nego "Braća Pivac" u svojoj ponudi za preuzimanje većinskog vlasništva. Šaranović nudi 1.050, a Pivci 430 kuna po akciji.

"KAPA STAR" ĆUTI

UPRKOS svakodnevnim pokušajima "Novosti" da dobiju neku dodatnu informaciju iz "Kapa star limitida", kompanije Nebojše Šaranovića, oni po svom starom običaju ćute. Na svako naše pitanje, otkako je počela trgovina akcijama regionalnog konditora odgovor je: "Nemamo komentar".