ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA


UPRAVA "Kraša" procenila je da je ponuda Mesne industrije "Braća Pivac" za preuzimanje te kompanije preniska, a istovremeno je u Zagrebu poručeno da ni "Kraševi" akcionari nemaju nameru da je prihvate. Preko Zagrebačke berze oglasili su se predsednik Uprave "Kraša" Damir Bulić, kao i dvojica članova Dinko Klepo i Alen Varenina, i naglasili da je ponuda "Braće Pivac" kvalitetna što se tiče dalje budućnosti kompanije, ali da je cena za akciju od 430 kuna nerealna. Navodi se da je u vreme podnošenja ponude na berzi cena akcije već bila 1.090 kuna.

- Uprkos činjenici da je cena iz ponude u skladu sa zakonskim odredbama, Uprava je mišljenja da pri određivanju cene ponuđač nije uzeo u obzir tržišno kretanje cene. To se tiče činjenice da je najviša cena po kojoj se trgovalo akcijama tokom tri meseca koja su prethodila nastanku obaveze na objavu ponude za preuzimanje iznosila i do 505 kuna po akciji, kao i da se u razdoblju nakon nastanka navedene obveze trgovalo po ceni i do 1.090 kuna po akciji - saopštili su članovi Uprave.

Istovremeno, pohvaljen je plan koji bi trebalo da doprinese razvoju kompanije, pre svega to što je MI "Braća Pivac" navela da bi "Kraš" u sinergiji sa ostalim kompanijama koje čine grupu mesne industrije mogao bolje da posluje. "Strateški planovi "Braće Pivac" kompatibilni su sa postojećim kratkoročnim i dugoročnim planovima kompanije, tvrde članovi Uprave. Sačuvala bi se i radna mesta i radnička prava koja i sada postoje, stoji u izveštaju koji je dostavljen Zagrebačkoj berzi. Članovi Uprave još su naveli da niko od njih neće prodati svoje akcije u okviru javne ponude.

Tako finiš bitke za "Kraš" postaje još uzbudljiviji, jer je jasno da od ponude "Braće Pivac" po uslovima kakvi su navedeni neće biti ništa. U toj kompaniji se i dalje ne izjašnjavaju, pa nije jasno hoće li MI "Braća Pivac" odustati od preuzimanja ili ima neki drugi scenario u vidu. Nezvanično može da se čuje da su glavni "igrači" spremni za sve opcije, pa i onu da MI "Braća Pivac" nastavi sa kupovinom akcija čim prestane zakonski rok za vreme davanja ponude koji im to onemogućuje.

PROČITAJTE I:Ekonomisti i biznismeni nemaju dilemu: Zemlje bivše Jugoslavije ne mogu jedna bez druge, a evo i zašto

Mali akcionari takođe nemaju nameru da svoje akcije prodaju za cenu koju nudi MI "Braća Pivac", što je logično, a Nebojša Šaranović već je prešao magičnu brojku od 25 odsto akcija, što mu omogućuje i daleko širi manevarski prostor. Već u ovom času može da stopira sve strateške odluke Uprave ako ih oceni lošim, a ostaje naravno i mogućnost da srpski poslovni čovek nastavi sa kupovinom akcija.

Sve je opet otvoreno, a niko ne želi da potvrdi, ali ni da demantuje, da se iza kulisa vode razgovori svih zainteresovanih za "Kraš".

KAD BI MOGLO BEZ SRBINA

PRE svega ostaje otvoreno pitanje hoće li i pod kojim uslovima mali akcionari prodati svoje akcije Šaranoviću. Nije tajna da mnogi u Zagrebu ne žele da srpski biznismen preuzme "Kraš", ali je sve manje mehanizama da se to spreči, ako tržišna utakmica bude povoljna za Šaranovića. Iako se pominjala i mogućnost za emitovanje nove emisije akcija, kako bi se otvorio prostor da se Šaranović dodatno zakoči, zvanično u ovom času nema o tome govora u Zagrebu.