Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да одлуком да грађанима са српским пасошем забрани улазак на КиМ, Приштина на све начине покушава да угрози живот српског народа на Косову, и да својим једностраним акцијама испровоцира реакцију Београда.

Он је за РТС рекао да реч је о једној антицивилизацијској одлуци која има за циљ да укине документа државе Србије, а све са циљем како би се наводно поштовао споразум о слободи кретања.

Како каже, овом одлуком су пре свега погођена малолетна лица.

"Приштина овом одлуком удара на децу, јер једина путна исправа коју дете има од рођења јесте пасош, с обзиром да се лична карта добија од 16. године", указао је Петковић.

Он је додао да Приштина на све начине покушава да омете слободу кретања, пошто је с таксама које трају већ 10 месеци зауставила промет робе.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Три тачке Београда за одбрану КиМ

Све то, како каже, говори о томе каква је нервоза у Приштини и да они не желе да се ситуација номализује.

"Суштина је да ћемо се ми борити за свој народ и да ћемо наћи начин да им се помогне", истакао је Петковић.

У јеку летњих гужви, Приштина је одлучила да се на административним прелазима више не прихватају пасоши издати особама у централној Србији.

Пунолетне особе административне прелазе сада могу прећи само са српским личним картама, док је за малолетне особе потребно приложити извод из матичне књиге рођених с фотографијом.