REKONSTRUKCIJA Vlade biće završena do kraja jula ako je suditi po spremnosti naprednjačkih ministara i njihovog lidera Aleksandra Vučića. Ministri iz SNS su, kako se u subotu moglo čuti, kovertirali svoje ostavke, a Vučić je poručio da više odugovlačenja nema i da će do kraja ove nedelje sve odluke biti donete. Takođe, i socijalisti su spremni na promene u Vladi. Međutim, treći partner u vlasti nije pokazao takvu vrstu spremnosti, a odlukom da neće menjati svoje ministre ova stranka našla se na korak od ispadanja iz Nemanjine 11.

Kako će se stvari dalje odvijati, možda će biti jasnije nakon današnje sednice Glavnog odbora URS, na kojoj će regionalisti još jednom razmotriti rekonstrukciju vlade.

- Stav koji će Glavni odbor Ujedinjenih regiona Srbije doneti na današnjoj sednici je jedini zvaničan stav stranke, a sve ostalo su lične ocene, želje i stavovi pojedinaca, makar oni bili i članovi Predsedništva - rekao je u subotu portparol URS Marko Selaković, aludirajući na stavove Nebojše Zdravkovića, člana Predsedništva ove partije.

Selaković je dodao da je vreme da se kritički i racionalno razgovara o učincima cele vlade, svih ministara i državnih funkcionera iz URS, bez izuzetka.

- Ovo nije vreme za samohvalisanje, već vreme koje traži realan pristup i objektivnost i očekujemo da će Glavni odbor tako i postupiti. Naš rad je potpuno otvoren za kritiku, kako unutar naše stranke, tako i za kritiku partnera i javnosti. Za nas nema i neće biti tabu-tema - poručio je Selaković.

Ministar kulture Bratislav Petković izjavio je u subotu da su ministri iz ove stranke kovertirali ostavke i da je sada na stranci da odluči ko će da ostane u Vladi posle rekonstrukcije.

Petković je rekao da se nije "rodio sa ministarskom funkcijom" i da smena ne bi ništa promenila u njegovom životu osim što bi imao manje obaveza. Ali, on, ipak misli da ima dosta nezavršenih poslova:

- Krenuli smo sa sređivanjem stanja u ustanovama, mnogo toga ima da se još uradi. A svakome ko bi došao na moje mesto trebalo bi jedno šest meseci da pohvata konce u ministarstvu.

I socijalisti su spremni da menjaju svoje članove u vladi, a ministri zdravlja i prosvete Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović izjavili su da će prihvatiti svaku odluku rukovodstva i premijera Ivice Dačića.

Ministarka zdravlja je istakla da o opciji rotiranja u ministarstvima nije razmišljala.

Obradović je podsetio da su svi ministri SPS na nedavnoj sednici Predsedništva iskazali spremnost da ne obavljaju svoje ministarske funkcije, a premijer Dačić će u razgovorima sa koalicionim partnerima rešiti to pitanje.

- Svi ministri su radili krajnje savesno i korektno, ali može se reći da pojedini ministri na nekim drugim mestima mogu dati više u odnosu na trenutna - rekla je Slavica Đukić Dejanović u Struganiku na obeležavanju Mišićevih dana.

Govoreći o eventualnoj novoj koaliciji, ona je istakla da je u politici sve moguće, a na pitanje da li postoji mogućnost izbora, rekla je da sada nije trenutak za njih.

Opoziciona DS neće u ovakvu vladu. To je poručio lider demokrata Dragan Đilas, koji je ocenio da je zemlja na korak do izbora i da rekonstrukcija Vlade ne može da učini da ona radi bolje.

Đilas je, na kongresu Demokratske omladine, uporedio priču o rekonstrukciji vlade sa rijaliti programima, u kojima se izbacuju takmičari i naglasio da kao predsednik DS nikada neće prihvatiti da DS uđe u vladu, onakvu kakva je danas.