SEDNICA Narodne skupštine na kojoj će ministarski kabinet biti zvanično rekonstruisan biće zakazana najverovatnije za 20. ili 21. avgust. To je u subotu potvrdio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, dodavši da se o tom terminu sednice već konsultovao i sa predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

Ako ovaj „red vožnje“ ne bude promenjen, novi ministri bi zakletvu mogli da polože u petak 23. avgusta. Jer, sednice će trajata najmanje tri dana, pošto je gotovo izvesno da će doći do prekomponovanja resora, što znači da će morati da se menjaju zakoni o Vladi i ministarstvima. Inače, premijer Ivica Dačić je u subotu rekao da će, ukoliko se resori budu delili kao što je predloženo, Vlada imati više članova nego sada.

S obzirom na to da sadašnji aktuelni ministarski tim u parlamentu ima podršku 144 poslanika, obezbeđivanje neophodne apsolutne većine za izbor novih ministara neće biti problem. Jer, i u slučaju izlaska regionalista iz koalicije vlast će imati na raspolaganju 128 poslanika. Prošlog jula za novi tim u Nemanjinoj 11 glasalo je 142 poslanika, protiv je bilo 72 predstavnika opozicije, dok 26 parlamentaraca u tom trenutku nije bilo u sali.