Premijer Ivica Dačić u 17 časova se obratio javnosti o ishodu razgovora lidera vladajuće koalicije o rekonstrukciji vlade, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Kako su "Novosti" ekskluzivno saznale, Dačić i Vučić su zatražili od Dinkića da se odrekne i privrede i finansija i ponudili mu da da bude potpredsednik Vlade zadužen za investicije i da preuzme ministarstvo saobraćaja i turizma. Lider URS je zatražio da bude potpredsednik Vlade zadužen za saobraćaj, turizam, telekomunikacije, informatičko društvo i da mu bude pridodata i agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA.

Dogovor o rekonstrukciji vlade nastavljen je u podne sastankom lidera koalicije Ivice Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića, a mediji prenose, u odsustvu zvaničnih informacija, da bi danas trebalo da bude doneta konačna odluka o ostanku ili odlasku iz vlade lidera URS.

U zgradu vlade sat i po nakon pocetka razgovora usli su funkcioneri URS Suzana Grubješic, Verica Kalanović, Marko Selaković i Miroslav Čučković, a razlog njihovog dolaska nije poznat.

13:39 - POČEO SASTANAK U ZGRADI VLADE

12.05 - Nastavljeni razgovori lidera vladajuće koalicije o rekonstrukciji Vlade Srbije. Petnaestak minuta pre podneva Dinkić je peške iz Ministarstva finansija došao u zgradu Vlade Srbije, gde su već bili Dačić i Vučić.


13:40 - DOŠLO JOŠ ČLANOVA URS

13.05 - U Vladu Srbije stigle su i obe ministarke iz URS-a, Suzana Grubješić i Verica Kalanović, portparol URS-a Marko Selaković i funkcioner URS-a Miroslav Čučković.

14:19 - ZAVRŠEN SASTANAK, DAČIĆ ĆE OBAVESTITI JAVNOST

Premijer Ivica Dačić obavestiće popodne u 17 časova javnost obavestivinare o ishodu razgovora lidera vladajuće koalicije o rekonstrukciji vlade, saopstila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Dogovor o rekonstrukciji vlade nastavljen je u podne sastankom lidera koalicije Ivice Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića, a mediji prenose, u odsustvu zvaničnih informacija, da bi danas trebalo da bude doneta konačna odluka o ostanku ili odlasku iz vlade lidera URS.

Prethodno je SNS odlučila da se odrekne četiri svoja ministra, pri čemu je vicepremijer sam sebe smenio s mesta ministra odbrane, SPS se za sada odrekla jednog ministra, dok je dan uoči sastanka trojice lidera predsednik URS pristao na sve zahteve koalicionih partnera - uključujući podelu ministarstva privrede i finansija, čime bi Dinkiću ostale finansije.

Razgovori o rekonstrukciji traju već gotovo pola godine, a prema najavama samih aktera, trebalo bi da budu okončani do kraja ovog meseca, dok bi verifikaciju u skupštini konačno rešenje trebalo da dobije nakon 20. avgusta.

15:04 - DINKIĆU SE NUDI DRUGI RESOR

Na sastanku u Vladi Srbije, prema saznanjima B92, premijer Srbije Ivica Dačić zatražio od Mlađana Dinkića da napusti mesta i u Ministarstvu ekonomije i Mininistarstvu finansija.

Dinkiću je, kako javlja B92, pozivajući se na izvore bliske učesnicima razgovora o rekonstrukciji, data mogućnost da preuzme neki drugi resor.

15:30 - DINKIĆU SAOBRAĆAJ?

Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju, Mlađanu Dinkiću su Ivica Dačić i Aleksandar Vučić na današnjem trojnom sastanku zatražili da se odrekne i privrede i finansija, a zauzvrat su mu ponudili da bude potpredsednik Vlade zadužen za saobraćaj i infrastrukturu.

15:45 - RAZGOVOR NIKOLIĆ-DAČIĆ U 18 SATI

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u 18 časova u zgradi na Andrićevom vencu, objavljeno je na Tviter nalogu službenika Pres službe predsednika Republike.

15:54 - SASTANAK SNS i SPS U TOKU

U toku sastanak Predsedništva SNS-a i SPS-a, saznaje RTS.

16:12 - LIDER URS TRAŽI PET NADLEŽNOSTI

Kako "Novosti" saznaju, Mlađan Dinkić je zatražio da bude potpredsednik Vlade zadužen za saobraćaj, turizam, telekomunikacije, informatičko društvo i da mu bude pridodata i agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA. Njegov predlog je i da Suzana Grubješić postane glavni pregovarač Srbije sa EU.

Ta nova ponuda usledila je pošto su Dačić i Vučić predložili lideru URS da preuzme potpredsedničko mesto u Vladi zaduženo za saobraćaj, a da se odrekne resora privrede i finansija.

Prema našim informacijama, Dinkićev iznenadni plan da njegovo vicepremijersko mesto obuhvati pet nadležnosti teško da će biti prihvatljiva za najjače ljude u koaliciji.

16:35 - DINKIĆU NUDE POTPREDSEDNIČKO MESTO ZA INVESTICIJE I RESOR SAOBRAĆAJ I TURIZAM

Kao "Novosti" saznaju premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić ponudili su Mlađanu Dinkiću da bude potpredsednik Vlade zadužen za investicije i da preuzme ministarstvo saobraćaja i turizma, a da se odrekne privrede i finansija. O toj ponudi trenutno odlučuje rukovodstvo URS.


16:53 - ZAVRŠENA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SNS

Završena sednica Predsedništva SNS, nije bilo izjava za javnost.

17:11 - POČELA KONFERENICIJA U VLADI SRBIJE

Tačno u 17.časova medijima se obratio Ivica Dačić, koji je naglasio da je u proteklih godunu dana uradila puno na spoljno - političkom planu, da je iu boljoj poziviji nego ikada i počeo da priča o rekonstrukicji vlade.

17:16 - DAČIČ: DINKIĆ VIŠE NIJE MINISTAR EKONOMIJE

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Vlada Srbije, ukoliko se s tim složi liders Srpske napredne stranke Aleksandatr Vučić, nastaviti da radi bez Ujedinjenih regiona Srbije, jer predlozi lidera te stranke Mlađana Dinkića nisu prihvatljivi.

Dačić je predlog da Ujedinjeni regioni Srbije (URS) ostanu u Vladi bez Dinkića nazvao "smešnim i ponižavajućim", rekavši da mu je predložio da preuzme neki drugi resor.

Dinkić je mene i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića obavestio da je to moguće, pod uslovom da bude potpredsednik Vlade za strane investicije, da rukovodi Agencijom za promociju izvoza i da bude ministar saobraćaja, turizma, telekomunikacija i informatičkog društva, rekao je Dačić.

Takav predlog, istakao je predsednik Vlade Srbije, za mene je neprihvatljiv i Vlada nastavlja da radi bez Dinkića i URS, rekao je Dačić na pres konferenciji u Vladi Srbije.

Ukoliko naprednjaci to ne prihvate, jedino rešenje je da se ide na izbore, rekao je Dačić na pres konferenciji i naglasio da je, možda, moguća i nova koalicija bez SPS, koju bi činili SNS i Demokratske stranke "ili bilo ko drugi".

17:32 - KONFERENCIJA URS-A U 18 ČASOVA

Ujedinjeni regioni Srbije najavaili su konferencija za novinare u 18 časova u sedištu te stranke. Na konferenciji će govoriti Mlađan Dinkić 

18:40 - DINKIĆ: DAČIĆ OBMANUO JAVNOST

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić rekao je danas da je premijer Ivica Dačić obmanuo javnost i da je predlažio uklanjanje te stranke iz vlade zato što se plaši izbora.

"Nisam ja poremetio odnose sa njim. On se boji za svoju poziciju premijera, imajuću u vidu podršku koju ima Aleksandar Vučić. On vidi Vučića kao suštinskog premijera ali on želi da formalno bude premijer, kako je juče rekao, barem još neko vreme", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Dinkić je rekao da mu je Dačić saopštio da je njegovo premijersko mesto ugroženo, ukoliko ne bude promene na čelu ministarstva finansija, jer ukoliko se naprednjacima da i ministarstvo finansija i ministarstvo privrede, neće biti izgovora za raspisivanje prevremenih izbora.

"Debatovali smo sinoć četiri sata jer ja nisam mogao da pronađem veliku vezu između mog napuštanja ministarstva finansija i njegovog ostanka na mestu premijera", rekao je Dinkić.

19:04 - STEFANOVIĆ: ODLUKA SNS SUTRA

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je danas da će ta stranka sutra doneti odluku o ponudi predsednika Vlade Srbija da Vlada nastavi dalje bez URS.

"Imamo puno poverenje u predsednika naše stranke. Imali smo donekle različit stav od predsednika Vlade u ovom pregovorima. Konačnu odluku ćemo donti sutra na sastanku Predsedništva", rekao je Stefanović za B92.

Na pitanje da li će SNS tražiti od Dačića da ne obavlja dve funkcije i da postupi kao vicepremijer Vučić, Stefanoićje odgovorio da to nije zahtve SNS.

"Ono sto je uradio Vučić je odgovorno, da li će to uraditi Dačić - ne znam. Ali to nije uslov SNS i mi to ne tražimo od njega", rekao je Stefanović.

Upitan kakav je odnos SNS prema mogućnosti raspisivanja izbora, Stefanović je rekao da se o tome nije razgovaralo.

"Ovo je sad nova situacija i želimo da našim stranačkim organima dobro razmislimo o svemu pre nego što donesemo odluku", rekao je on.

19:09 - NIKOLIĆ: SNS HITNO DA OKONČA RAKONSTRUKCIJU

Redsednik Srbije Tomislav Nikolić apeluje na vladu, posebno na Srpsku naprednu stranku, da ubrzano okončaju rekonstrukciju i nastave reforme, ističući da za izbore uvek ima vremena.


19:10 - LJAJIĆ: SUTRA BIH IZAŠAO IZ VLADE DA JE PRIHVAĆEN ZAHTEV URS-a

Minitar trgovine, telekomunikacija i informacionog društva i lider SDPS Rasim Lajić izjavio je danas da bi izašao iz vlade da je prihvaćen zahtev lidera URS da preuzme deo njegovog resora.

Ljajić je Tanjugu rekao da, nakon konferencije za novinare premijra Ivice Dačića i predloga da Dinkić i URS izjađu iz vlade, SDPS ostaje u vladi, a on ostaje ministar.

"Premijer me je obavestio o zahtevu Dinkića i rekao sam mu da nema problem, da se Dinkiću da deo ceo resor, a da je sutra izlazim iz vlade jer ne želim da učestvuje u toj političkoj trgovini i namirivanju partnera", kazao je Ljajić.

19:34 - SEDNICA VLADE SRBIJE U SREDU U 15 SATI

Vlada Srbije održaće u petak sednicu u 15 sati.

Sednica, sa koje će biti prosleđeno saopštenje, biće održana u zgradi Vlade Srbije, Nemanjina 11, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

20:47 - ZAVRŠEN SASTANAK DAČIĆA I NIKOLIĆA

Sastanak premijera Ivice Dačića i predsednika Tomislava Nikolića završen je posle sat i po.

Premijer nije davao izjave, a predsednikova Pres služba saopštila je u međuvremenu da je predsednik Nikolić apelovao na Vladu i , posebno, na najveću stranku, Srpsku naprednu stranku, da okončaju rekonstrukciju vlade i nastave reforme, uz poruku da uvek ima vremena za izbore.

Sastanku premijera prisustvovao je oko pola sata i lider SNS i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Dačić je ranije popodne predložio izlazak URS iz Vlade, a, ukoliko SNS ne prihvati to rešenje, ukazao da su mogući ishod ili izbori ili nova koalicija bez SPS.

SNS će predlog razmotriti sutra, na sednici predsedništva stranke.